lördag 30 juni 2012

Medelhavsbiffar med klyftpotatis, soltorkade tomater och fårost



Lite Medelhavsstuk får de här goda köttfärsbiffarna med en härlig kryddblandning, och med soltorkade körsbärstomater och fårost. Väldigt gott kan jag intyga, och inte särskilt svårt att åstadkomma heller. Medan klyftpotatisen mjuknar i ugnen blandar du till köttfärsen och steker biffarna.

1 kg potatis - inte färskpotatis till just den här rätten
8 - 10 vitlöksklyftor
olivolja
flingsalt och svartpeppar från kvarn

500 g nötfärs eller kalvfärs
3/4 dl hirsflingor
1½ dl vatten
1 ägg
2 msk Mozarella- och Tomatmix - eller annan motsvarande kryddblandning
1 pressad vitlöksklyfta
några varv med svartpepparkvarnen
olja till stekning

150 g får- eller getost
ca 1 dl avrunna, soltorkade körsbärstomater
färsk timjan

Skala potatisen och skär i klyftor. Skala vitlöken. Lägg alltsammans i en oljad ugnsplåt, ringla över olivolja, strö över flingsalt, och kvarna över peppar. Sätt in i ugnen på 225 grader, tills de är knappt färdiga, ca 25 minuter.
Under tiden gör du biffarna.
Blanda ihop hirsflingor, vatten, kryddmix, ägg och pressad vitlök, och låt stå och svälla ca 10 minuter.
Blanda i färsen, krydda med svartpeppar, och rör till en smidig, sammanhängande färs.
Forma 8 stora biffar, och bryn dem hastigt i olja på båda sidor.
Lägg biffarna på potatisen, fördela tomaterna, och smula över osten.
Ställ tillbaka i ugnen och låt biffarna bli genomstekta och osten smältande. Ca 7 - 8 minuter.
Garnera med färsk timjan och servera med någon sallad.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar