fredag 8 juni 2012

Solgul ananascurd - helt underbar till glass eller på rostat bröd



Jag hade fyra soligt gula äggulor i en skål som uppfordrande tittade på mig och undrade vad jag skulle göra med dem. Jag tittade tillbaka medan jag tog mig en liten funderare. Eftersom jag också hade en ananas i fruktskålen, kom jag på att jag skulle göra en ananascurd. En ganska bra idé om jag får säga det själv! Curden blev alldeles, alldeles underbar, krämig, lysande gul, och med fantastisk smak. En klar hit på rostat bröd med en bit god ost, och ljuvlig till vaniljglass. Säkert fantastisk i tårtfyllning. Det blir nästa projekt! Förresten får man hejda sig och uppbåda all sin viljestyrka för att inte äta med sked direkt ur burken!

Krosset som blev kvar använde jag i en ananaspaj. Recept på den kommer i morgon. Om det blir mer ananasjuice än 2 dl dricker du den som den är, rakt upp och ned, eller också blandar du ned den i en smoothie.

Jag använde laktosfritt smör i min curd, men det går säkert lika bra med mjölkfritt margarin om man inte tål eller vill använda smör.

ca 2 dl ananasjuice - av en krossad och avrunnen ananas
4 äggulor
1 helt ägg
1½ dl ljust rårörsocker
2 msk maizena
50 g laktosfritt smör
2 tsk vaniljsocker

Skala och skär ananasen i mindre bitar. Kör till ett fint kross i matberedare, och låt krosset rinna av i sil.
Mät saften. Det ska bli ca 2 dl ananasjuice.
Vispa ihop ananasjuice, socker och maizena i en kastrull (obs ej av aluminium som kan missfärga curden).
Sila ned äggulorna och ägget, då slipper du äggvitesnoddarna.
Sjud krämen under kraftigt vispning på svag värme tills den tjocknar. Ska inte koka.
Ta från plattan och vispa ned smör och vaniljsocker.
Häll upp på burk och låt svalna. Förvara kallt.
'








4 kommentarer:

  1. Fiffigt att göra curd av ananas, gjorde precis av rabarber som jag ska spara och ha på en tårta med jordgubbar.
    Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Men vilken bra ide ananas är ju så gott

    SvaraRadera
  3. Hur gott som helst, jag lovar! Har använt den både till tårta och ost. Det som är kvar har jag tänkt att göra en glass av. Återkommer med recept om det blir bra. Har faktiskt haft tur de senaste gångerna jag köpt ananas och fått den sådär härligt saftig och söt som den ska vara! Näääästan som min barndoms ananas i Kongo. Och curd av rabarber låter som en fantastisk idé, det har jag aldrig prövat.

    SvaraRadera