Jag hade ananaskross kvar efter att ha gjort gårdagens ananascurd, och den fick bli en av huvudingredienserna i en härligt, somrig efterrättspaj. Jättegod fortfarande lite ljummen med en klick grädde eller en kula glass - eller två! Eftersom de svenska jordgubbarna nu börjar bli fina, och de även går att få tag på till något så när rimligt pris, garnerade jag även med några sådana.
Pajskalet gjorde jag glutenfritt med bovetemjöl, men det går säkert att använda vanligt vetemjöl för den som önskar det. Pajen kan också lätt göras helt mjölkfri. Naturligtvis kan man även använda ananaskross på burk - avrunnen - om man inte har tillgång till färsk ananas.
Pajskal:
100 g mandelmassa
1 ägg
100 g kylskåpskallt smör, laktosfritt eller vanligt - alternativt mjölkfritt margarin
1½ dl mandelmjöl
1½ dl bovetemjöl
2 tsk malda psylliumfrön/husk
Fyllning:
knappt 4 dl ananaskross - avrunnet men inte alltför torrt
3 ägg
1½ dl vispgrädde - eller mjölkfritt gräddalternativ
2 tsk vaniljsocker
Tillbehör/garnering: grädde eller glass samt jordgubbar eller andra bär.
Börja med att mixa mandelmassan i matberedaren, och tillsätt ägget. Kör till en smet.
Tillsätt mandelmjöl, bovetemjöl och husk, samt smöret skuret i mindre bitar/kuber.
Kör ihop till en deg, som blir ganska kladdig. Den sväller vartefter av husken.
Smörj en låg, vid pajform lätt, och tryck/platta ut degen i formen. Degen är som sagt ganska kladdig, men om du mjölar händerna med lite bovetemjöl går det bra.
Ställ in formen i kylskåpet minst en halvtimme att stadga sig. Ta samtidigt fram ägg och grädde till fyllningen, så de får bli lite rumstempererade. Det gör att fyllningen inte så lätt skär sig.
Nagga botten, och förgrädda pajskalet ca 5 minuter i 200 graders ugnsvärme, gärna med en folieremsa runt kanten.
Vispa ihop ägg, grädde och vaniljsocker till fyllningen, och rör ned ananaskrosset.
Häll ut i det förgräddade pajskalet, och fortsätt gräddningen i samma temperatur ca 25 - 30 minuter.
Låt pajen svalna och garnera som du vill.
Men alltså MUMS!
SvaraRaderaInstämmer. Mums, mums, mums!
Radera