torsdag 7 juni 2012

Fluffiga mandelbananplättar med yoghurt och blåbär



Tja så hände det då igen! Bananerna i fruktskålen började anta en något hälsovådlig, solbränd kulör! Oftast brukar jag göra banankaka eller muffins när det händer, men den här gången fick det bli mumsiga mandelbananplättar, som vi åt med turkisk yoghurt och blåbär. Plättarna passar till frukost, brunch eller mellanmål. De är godast fortfarande lite ljumma, men kan också ätas kalla, och är då perfekta att packa ned i utflyktskorgen.

Tål du inte mjölk kan du byta Philadelphian mot Sour Supreme, som är tillverkad av soja.

2 ganska stora, "solbrända" bananer
100 g Philadephiaost original
3 stora ägg
2 msk malda psylliumfrön/husk
1 krm salt
1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 dl mandelmjöl

kokosolja till stekning

Mosa ihop bananerna tillsammans med Philadelphiaosten till en jämn smet.
Tillsätt uppvispade ägg, psyllium, salt, vanilj och bakpulver, och låt smeten svälla ca 10 minuter.
Vispa slutligen ned mandelmjölet och rör alltsammans till en jämn smet. Den blir inte helt klumpfri p g a bananerna, men det gör inget alls.
Hetta upp kokosoljan i en stor stekpanna eller plättlagg, och klicka ut ca ½ dl smet per plätt.
Grädda plättarna gyllene på båda sidor.









7 kommentarer:

  1. Men ååååhh vad gott det ser ut!

    SvaraRadera
  2. Det båder låter och ser gott ut! :D

    SvaraRadera
  3. Tack båda två! Visst är det härligt att man kan förvandla gamla skrumpna bananer till något riktigt njutbart. Man ska aldrig räkna ut någon p g a ålder, inte ens bananer!

    SvaraRadera
  4. åh, det här ska jag testa nästa gång jag har lite övermogna bananer! tack för receptet :)

    önskar dig en underbar start på helgen! kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det, Molly, och tack själv för härlig receptinspiration! Ha det bra du också, och kram tillbaka!

      Radera
  5. GUD vad mumsiga de ser ut, jag som älskar banan i allt! Hade också bananer som såg lite solbrända ut (konstigt, jag blir inte solbränd av att ligga i en skål inte!) så jag gjorde chocolate banana bread... nu ångrar jag mig lite ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör inte det, det finns säkert fler chanser! Och chocolate banana bread låter ju hur gott som helst! Visst är det konstigt, jag blir inte heller solbränd av att ligga i en skål!

      Radera