tisdag 5 juni 2012

Glutenfritt Omegabröd med massor av nyttiga fettsyror och berberisDet finns ju färdiga "vanliga" s k Omegabröd att köpa, så jag ville ju inte vara sämre, utan snodde ihop en glutenfri variant, fullproppad med nyttiga och välgörande fettsyror. De kommer i mitt bröd från det supersupersupernyttiga chiamjölet, de lika supersupernyttiga hampafröna och hampamjölet, solroskärnorna, pumpafröna, och linfröna. Även avocadooljan innehåller nyttiga fettsyror, och den är bra både invändigt och utvändigt. Oljan används flitigt i hudkrämer t ex för sin mjukgörande effekt. Nypon innehåller faktiskt också fettsyror förutom en massa annat smått och gott som är bra för hälsan. Det tänker man kanske inte så ofta på, nypon förknippas nog mest med C-vitamin.

Jag läste alldeles nyligen att en stor del av svenska folket lider brist på fettsyror i kosten, vilket på sikt kan ha stora, negativa konsekvenser för hälsan, både den fysiska och den psykiska (läs gärna mer här om du har lust och tid).

Sensmoral? Baka gärna det här brödet! Tar du dessutom sardiner, makrill eller lax som pålägg så är du boostad ända ut i örsnibbarna med goda fettsyror, som gör dig go och "mjuk" både på in- och utsidan!

Som de flesta av mina bröd är det både gluten- och mjölkfritt. Berberis är ett kul litet bär, som du kan läsa mer om i det här brödreceptet.

Till ett rejält formbröd behövs detta:

5 dl ljummet vatten, ca 34 - 35 grader
50 g färsk jäst
½ dl kallpressad avocadoolja
1/4 dl flytande honung eller agavesirap
2 msk nyponmjöl - helst malt av hela nyponet, inte bara skalet, eftersom mycket nyttigheter sitter i fröna
1 dl chiamjöl
1 dl hampamjöl
3/4 dl solroskärnor
3/4 dl pumpafrön
3/4 dl skalade hampafrön
1/4 dl linfrön - jag tog ljusa linfrön men mörka går lika bra
1 dl torkade berberis - kan bytas mot russin, lingon eller något annat bär/frukt
3 dl mörkt bovetemjöl
3 dl rårismjöl
2 msk malda psylliumfrön/husk
½ msk salt

Lös jästen i vattnet, och tillsätt olja och honung.
Rör ned nyponmjöl, chiamjöl, hampamjöl, kärnor, frön och bär, och arbeta degen på lågt varvtal.
Blanda bovetemjöl och rårismjöl med salt och husk, och tillsätt lite i taget medan maskinen går.
Arbeta degen mycket väl på lågt varvtal så den får chans att svälla och bli smidig. Det tar minst 10 minuter.
Klicka/häll upp den kladdiga degen i en väl smord/oljad 1½-litersform, täck över, och låt jäsa ca en timme i rumstemperatur.
Grädda nederst i ugnen på 175 grader en timme och tio minuter. Stjälp försiktigt brödet ur formen och fortsätt grädda ytterligare en knapp halvtimme.
Linda in brödet väl i bakdukar, och låt det kallna på galler. Skiva tunt och frys in.

PS Jag köpte mitt hampamjöl hos Pierias livs i Hötorgshallen, men det går också att köpa ex vis hos Ecopolarica, som har många spännande produkter. Nyponpulver och chiamjöl kan du köpa på nätet hos Bravara eller Immun. Finns också i en del välsorterade hälsokostaffärer. DS

Bilder på olika glutenfria mjölsorter hittar du här.1 kommentar:

  1. Hej Kjersti. Låter som ett underbart gott och nyttigt bröd som jag ska ta mig tid att baka en dag.

    SvaraRadera