onsdag 20 juni 2012

Krämig polenta - gott till det mesta



Inspirerad av Italien och maten där, snodde jag ihop en krämig polenta, nästan det första jag gjorde när vi landade på svensk mark på lördagskvällen. Vi var vrålhungriga efter en lång dag på resande fot, och det gick faktiskt fortare än att koka potatis eller ris. Vi åt polentan till kycklingfilé, men den är nog god till allt möjligt. Vegetarianer kan förslagsvis äta quornfilé till. Önskar du polentan helt mjölkfri använder du någon alternativ gräddsort, hoppar över osten, och kryddar med enbart örtkryddor och ev lite extra salt.

Så här gör du. Och använd för allt i världen inte majsmjöl, utan riktiga polentagryn!

7 dl vatten
2 tsk Renée Voltaires lantbuljongpulver
1 1/4 dl polentagryn
1 dl grädde
1 msk Pestokrydda från The Spice Tree - alternativt lite riven parmesan, vitlökssalt och örtkryddor

Koka upp vatten tillsammans med buljongpulver.
Vispa ned polentagrynen och låt småkoka ca 6 minuter. Vispa/rör några gånger under tiden.
Rör ned grädden och kryddan - alternativt osten och örtkryddorna - och koka ytterligare en minut.
Vispa polentan krämig och luftig, och servera omgående. Den stelnar snabbt.

Oftast häller man upp polentan i en form, låter den stelna, och serverar den sedan frasigt stekt i bitar. Om det blir polenta kvar kan du göra på samma sätt. Bred ut i en liten form, låt stelna i kylskåpet, och stek den sedan gyllenbrun i olivolja.





4 kommentarer:

  1. Jag bara MÅSTE prova på polenta; jag har gjort det en enda gång och då var den färdigköpt i rulle och inte stekt eller någonting. Jag kommer inte ens ihåg hur den smakade,bara att jag inte tyckte om den. Säkert mycket godare att göra själv! Och just det buljongpulvret är jag på jakt efter; när jag skulle handla buljong förra gången hittade jag bara trista varianter från typ Knorr. Renée Voltaire ska det vara :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker absolut du ska ge polentan en chans till, Alexandra! Den smakar ju inte så mycket i sig själv, men blir god om man smaksätter den. Om man serverar den som jag gjorde här måste den dessutom serveras omgående medan den fortfarande är krämig, den "stabbar" snabbt till sig. Renée Voltaire har massor med bra produkter, och jag gillar hennes buljongpulver skarpt, både den vanliga och den med asiatisk smaksättning av citrongräs och chili. Du får fortsätta jaga!

      Radera
  2. Hej Kjersti!
    Jag är en 23 årig tjej som följer din blogg, jag är inne och kollar flera dagar i veckan :) Uppskattar dig och din mat jättemycket! Du har räddat många "vad ska vi äta ikväll?" Du är bäst!

    //Frida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen, tusen tack för dina fina ord, Frida! Jag blir såååå glad över att du gillar bloggen och min mat! Du missar väl inte utlottningen som jag skrev om i måndags? Må så gott, och ha en fortsatt skön sommar!

      Radera