måndag 25 juni 2012

Glutenfri, vegetarisk smördegspizza med sparrisbroccoli, kastanjechampinjoner, sparris, chèvre och agavesirapDet var inte så längesedan som jag upptäckte att det fanns glutenfri smördeg bland de andra glutenfria produkterna i frysdisken. Inte för att smördeg är det första jag längtar efter som glutenintolerant, men jag var ju tvungen att testa i alla fall! Det blev en smördegspizza med lite godsaker på.

Tillverkare är italienska företaget Schär, som har sin tillverkning i tyska Tyrolen, och som är väldigt stora när det gäller glutenfria produkter. Jag är inte jätteförtjust i deras brödsortiment, men smördegen var faktiskt ganska okey. Den var lite svårkavlad, och blev torr och sprack lite i kanterna, men det var lätt avhjälpt med lite vatten som jag "klistrade ihop" med.

Sitt namn till trots är smördegen gjord på margarin, och den är därför också laktosfri. Den innehåller lite för många E-nummer för att jag ska känna mig helt bekväm, men visst kan den vara ett alternativ om man t ex längtar efter wienerbröd eller en Napoleonbakelse som det är svårt att hitta någon bra ersättningsprodukt för. Men nästa gång jag gör den här pizzan blir det nog på min vanliga pizzabotten.

Jag tyckte också det var lite kul att testa sparrisbroccoli och kastanjechampinjoner, men de kan givetvis bytas ut mot vanliga broccolibuketter och vanliga, vita champinjoner.

Smaklig vegetarisk måndag go´vänner!

1 rulle färdig, fryst, glutenfri smördeg - 250 g
120 g kastanjechampinjoner
ca 100 g sparrisbroccoli
1 knippe vanlig, grön sparris, 225 g
ca 150 g chèvre
flingsalt, svartpeppar
olivolja
mörk agavesirap eller flytande honung

Ta fram smördegen tre timmar i förväg, och låt den tina i sin förpackning i rumstemperatur.
Rulla försiktigt ut smördegen på ett bakplåtspapper.
Kavla försiktigt ut smördegen så tunt som det går, och vik upp en liten kant runtom.
Grädda i 225 graders ugnsvärme 5 minuter.

Ansa och skölj grönsakerna. Bryt av nedersta hårda delen på sparrisen, och dela i mindre bitar. Skiva champinjonerna. Lägg alla grönsaker på smördegsbotten. Strö över flingsalt och kvarna över svartpeppar.
Dela chèvren i mindre bitar och fördela också den över.
Ringla över lite olivolja och agavesirap.

Fortsätt grädda pizzan i samma ugnsvärme, 225 grader, ca 12 - 15 minuter, tills grönsakerna mjuknat och osten fått fin färg.
Som lunch räcker pizzan till 2 - 3 personer. Kan också skäras i mindre bitar och serveras på buffé eller till något mingel.


Den som vill ha några glimtar från mitt midsommarfirande får gärna kika in på Josefins blogg.

4 kommentarer:

 1. Vad gott det ser ut! Återigen minst tre nya råvaror som jag inte hade koll på att de fanns...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var riktigt gott också! Fråga Rickie! Och så bra att jag kan bidra med lite ny kunskap. Man ska ju lära sig 3 nya saker per dag sägs det, och då har du ju klarat av din kvot redan!

   Radera
 2. vart köper man den smördegen???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym! Förlåt att jag inte svarat dig tidigare, har varit borta och precis kommit hem. Den glutenfria smördegen köpte jag i min vanliga ICA-affär, i frysen bland det övriga glutenfria brödsortimentet. Om inte din affär har det hemma kan du säkert be dem ta hem det. Lycka till!

   Radera