måndag 4 juni 2012

Mumsiga vegobiffar med blandade grönsaker och med körvelcrèmeJag fortsätter förstås med en vegetarisk dag i veckan - minst - och idag bjuds det härliga vegobiffar med körvelcrème. Den åt vi också till sparrissoppan förra veckan, och den blev så god att jag repriserade den till biffarna. Eftersom den goda kryddblandningen också innehåller körvel tyckte jag att det kunde passa.
Du kan egentligen blanda grönsakerna i vilka proportioner du vill, och även byta mot något annat. Det viktiga är att mängden blir ungefär densamma. Jag hittade en halv, kvarglömd paprika i kylen, och slängde med den också på sluttampen. Den bidrog med lite trevlig rödprickighet i biffarna.

Ha en riktigt skön måndag!

1 blomkålshuvud, ca 500 g
1 stort huvud broccoli, ca 500 g
3 stora morötter, ca 250 g
1 medelstor gul lök, drygt 100 g
2 stora vitlöksklyftor
(½ röd paprika)
vatten + 2 vegetariska buljongtärningar
2 stora eller 3 mindre ägg - mina 2 bamseägg vägde tillsammans 160 g
1½ msk Persaillade
1½ dl potatismjöl
1 msk malda psylliumfrön/husk
olja/smör eller ghi till stekning - jag stekte mina biffar i avocadoolja

Ansa grönsakerna och skär i mindre bitar och buketter. Använd även de hårda stammarna på blomkålen och broccolin, och skär dem i mindre bitar. Skala och klyfta löken.
Koka upp vatten med buljongtärningarna. Lägg ned morötterna först, och koka under lock ca 5 minuter.
Lägg ned alla övriga grönsaker (går lätt med silskopan och gör att man inte får kokhett skåll på sig som annars har en tendens att skvimpa upp), och koka tills allt känns lagom mjukt och stötvänligt, men absolut inte för mjukt och mosigt. För mig tog det ytterligare ca 7 minuter.
Häll av den smakrika buljongen och spar den, förslagsvis till kommande soppkok. Låt grönsakerna rinna av mycket väl, annars är det risk för att det blir för "gojsigt".
Låt svalna lite, och stöt/mosa till ett grovt mos.
Rör försiktigt ned krydda, ägg, husk och mjöl. Låt stå ca 10 minuter att svälla ihop. Forma biffar, eller klicka ut direkt i stekpannan, och stek dem gyllenbruna på båda sidor.
Servera biffarna med körvelcrèmen eller någon annan god sås, sallad och ev någon chutney.2 kommentarer:

  1. Gott men ett egg hade kanske räckt..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som alltid är det svårt att ge exakta mått, det kan skilja på så mycket, konsistensen på grönsakerna, hur mycket man låtit dem rinna av, storleken på ägg o s v. Matlagning är ingen exakt vetenskap! Det bästa är att pröva sig fram, lite i taget, och känna efter vad som är lagom. Jag brukar röra ned ett ägg i taget, och känna hur jag vill ha smeten. En del föredrar lite lösare smet, en del kanske vill ha fastare bullar. Roligt att du tyckte biffarna var goda! Må så gott, och hör gärna av dig med fler synpunkter om du testar något, det uppskattar jag jättemycket!

      Radera