söndag 10 juni 2012

Lättlagad, kokt lax med kryddig purjoröra och dillpimpat potatismos





Lax igen, det kan inte hjälpas! Denna gång en lättlagad kokt variant, som snabbt går att få på bordet när man inte har så mycket tid på sig. Koka upp vattnet medan du skalar potatisen, och skär den sedan i små bitar, så kokar den snabbt och du kan få potatismoset klart på ca en kvart.

Kryddblandningen som jag använde kommer från Knektgården, och är en aromatisk blandning med lite currykänsla som är otroligt användbar till allt möjligt. Den är supergod både till fisk, kyckling soppor och vegetariska rätter. Den heter kort och gott Gårdens kryddmix. Om du inte har just den blandningen hemma kan du byta till någon annan kryddblandning som du tycker om.

Om du inte tål vanlig mjölk byter du till någon alternativ grädde som du klarar.

4 portionsbitar laxfilé à ca 150 - 175 g
2½ dl vispgrädde
2½ dl matgrädde
2 msk kryddmix
1 medelstor purjolök

potatismos för fyra personer + lite extra grädde 
en kruka dill

Strimla och skölj purjon.
Om laxen är i hel bit så dela den i 4 portionsbitar och ta bort skinn och ben.
Koka upp grädden tillsammans med kryddmixen. Lägg i purjon, och låt den mjukna någon minut.
Lägg i laxen, ös över purjo/gräddröran, och sjud försiktigt på svag värme tills den är genomkokt, ca 8 - 10 minuter.

Koka potatisen och gör potatismos som du brukar. Späd med lite extra grädde, krydda med salt och vitpeppar, och rör den den finhackade dillen.
Om du håller LCHF-diet slopar du potatisen och kokar förslagsvis ett blomkålsmos eller broccolimos i stället. Alternativt serverar du blandade kokta grönsaker precis som de är till laxen.


2 kommentarer:

  1. Lax kan man aldrig få för mycket av, i alla fall inte vi! Minst en gång i veckan, gärna två:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller fullständigt med, jag är fullständigt beroende av lax, en riktig laxoman! Den går ju att variera i all oändlighet dessutom, så man tröttnar aldrig!

      Radera