tisdag 26 juni 2012

Glutenfritt flingbröd med äppelmust, fikon och amaranthmjöl



Tänk idag skiner faktiskt solen! Man tror nästan inte det är sant! Okej, molnen ser tjocka och bulliga ut, och jag kanske inte ska ropa hej än, men igår regnade det precis hela dagen, så det är i alla fall en klar förbättring. Tack för det!

Som jag har berättat tidigare, så brukar vi musta vår oftast gigantiska skörd av äpplen på Äppelfabriken på Ekerö. Musten blir fantastiskt god, och är behändigt förpackad i 5-liters bag-in-boxar, som oöppnade håller över ett år i rumstemperatur, och ca två veckor i kylskåp efter att den öppnats. På sluttampen i boxen brukar musten dock bli lite mer grumlig och tjock. Den är god att dricka ändå om man spär ut den lite, men ofta använder jag det sista i förpackningen som degspad i stället. Så fick det bli den här gången.

Amaranth är ännu ett av alla dessa supernyttiga små frön som har funnits länge i hälsokostaffärer och specialaffärer, men som nu börjar dyka upp också i vanliga livsmedelsbutiker. Det är lite bittert i smaken, och därför passar det bra med den extra sötman från musten. Om du inte har amaranthmjöl kan du i stället ta rårismjöl, majsmjöl eller mer av bovetemjölet. Jag köpte dock mitt amaranthmjöl i min vanliga ICA-affär, så det borde inte vara svårt att få tag på.
Till ett rejält, grovt och gott formbröd behöver du:

5 dl äppelmust
50 g färsk jäst
1/4 dl rapsolja
1 msk flytande honung
1 msk nyponpulver
2 dl hirsflingor
2 dl boveteflingor
1 dl solrosfrön
5 finstrimlade fikon, ca 80 g
2 dl amaranthmjöl
5 dl ljust bovetemjöl
1 msk fiberhusk
3 msk surdegspulver
1 tsk salt

Ljumma musten till ca 35 grader, och lös jästen i musten. Tillsätt olja, honung, nyponpulver, flingor, frön och fikon, och kör i gång maskinen.
Blanda bovetemjölet med amaranthmjölet, husk, surdegspulver och salt, och tillsätt lite i taget medan maskinen är igång.
När allt är i ska degen bearbetas på lågt varvtal 10 - 15 minuter.
Klicka ned degen i en väl smord 1,5 liters form. Degen är jättekladdig, så att knåda den är inte att tänka på!
Platta ned degen i formen med lätt oljad hand, täck över, och låt jäsa en timme i rumstemperatur. Grädda i knappt 175 graders ugnsvärme, nederst i ugnen, en timme.
Ta brödet ur formen, och fortsätt grädda utan form ytterligare en halvtimme. Linda in väl i bakdukar och låt svalna på galler. Skiva det tunt, tunt när det kallnat helt. Frys in och ta fram det som går åt vartefter, så har du alltid färskt bröd tillhands.

Bilder på lite olika mjölsorter hittar du här.







6 kommentarer:

  1. Vad gott brödet ser ut! :)

    Sv: Det ser jag fram emot! Ska se till att ha något extra gott glutenfritt då, även om jag faktiskt alltid har ett sånt alternativ! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, Victoria! Då ses vi på ditt fina café snart! Och du, jag tål inte nötter heller! Men mandel går bra. Lycka till med caféet, och jobba inte ihjäl dig!

      Radera
  2. Svar
    1. Tack, Annika! Så lustigt, jag var alldeles nyss in på din blogg och kollade in din sockerkaka, som också såg jättegod ut! Jag bakade också sockerkaka igår! Ja, formbrödet blir verkligen gott, och jag kan varmt rekommendera det. Att det dessutom är nyttigt är ju ett extra plus! Ha det bra!

      Radera
  3. Hej! Undrar om jag kan baka brödet utan maskin?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej anonym! Vet du, jag skulle nog inte rekommendera det. Min erfarenhet är att man måste bearbeta degen ganska länge när man bakar glutenfritt bröd med vanlig jäst, för att det ska hålla ihop och kunna jäsa. Att göra det för hand blir nog väldigt jobbigt eftersom degen är kladdig och inte fungerar att knåda. I stället skulle jag i så fall göra ett bikarbonatbröd med samma ingredienser och byta färskjästen mot 2 tsk bikarbonat och även tillsätta en matsked vit balsamvinäger eller pressad citron för att få skjuts på jäsningen. Ungefär enligt det här receptet. http://kjerstismatochprat.blogspot.se/2012/03/lattbakat-glutenfritt-bikarbonatbrod.html. Lycka till, och hör gärna av dig igen och berätta hur det gått! Ha en fortsatt bra dag!

      Radera