måndag 11 juni 2012

Rödbets- och äppelsallad med smetana och örterDen här veckans vegetariska inslag får helt enkelt bli en lättgjord och fräsch sallad - eller kanske snarare ett tillbehör - som sätter extra piff på något annat i matväg. Förslagsvis äter du den till någon god, grillad korv, vegetarisk förstås eftersom det är måndag. Den passar också till vegetariska biffar, eller varför inte på en vegetarisk wrap tillsammans med sallad och mosad, kokt potatis eller bönmos.

Sen jag läste att vitlök avskräcker fästingar pytsar jag i färsk vitlök i ALLT! Så även i denna sallad. Men ta bara en liten klyfta så att vitlökssmaken inte blir för påträngande.

1 stor rödbeta på ca 175 g
1 stort äpple på ca 275 g
1 liten vitlöksklyfta
1 burk smetana - ta fram i god tid och låt den bli rumsvarm, så skär sig salladen inte lika lätt
1 msk äppelbalsamico
Himalayasalt från kvarn
svartpeppar från kvarn
1 nypa timjan
1 nypa oregano

Skala rödbetan och grovriv den direkt ned i en bunke. Ha gärna plasthandskar på dig, så slipper du bli rödfläckig för tid och evighet!
Grovriv också äppet - med skal - ned i bunken.
Vänd ned smetanan, och dra några rejäla varv med salkvarnen och pepparkvarnen. Tillsätt också balsamico, timjan och oregano, och smaka av tills du är nöjd.2 kommentarer:

  1. Du, det här låter inte helt fel; jag ÄLSKAR dina vegetariska måndagar! Har fortfarande inte provat smetana (tycker det är lite läskigt med den 42% fetthalten) men har hört mycket positivt om den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack söta Alexandra, du gör mig såååå glad! Jag tycker du ska ge smetana en chans, den är så mild och god, och lyfter matlagningen flera snäpp. Visst är fetthalten hög, men inte så förfärligt mycket högre än vanlig crème fraiche.

      Radera