torsdag 21 juni 2012

Farmor Siris inlagda sill

Tänk att det är Midsommar i morgon!! Jag har inte hängt med riktigt, har haft fullt upp sedan jag kom hem från Italien, och har inte hunnit förbereda så mycket än. Men idag ska här tillverkas marängtårta och matjessillstårta så det står härliga till! Om väderprognoserna är tillförlitliga så kanske det kommer att kunna grillas i morgon i vårt lilla hörn av världen. Vi får se!

Jag har alltså inte hunnit göra så många blogginlägg som passar just till midsommar, men här kommer i alla fall ett säkert kort. Farmor Siris inlagda sill, som det alltid bjöds på till midsommar och andra begivenheter som jul och påsk. Ett gammalt klassiskt recept på inlagd sill helt enkelt, utan några moderna och skruvade smaksättningar.

Det här är hennes originalrecept - helt med hennes egna ord - och hon använde sillfiléer som behövde urvattnas. Det gör inte jag. Köp färdig 5-minuterssill i stället så går det geschwind att få ihop sillen. Det står också att den bör mogna ett dygn. Det är inte helt nödvändigt, om du gör den i kväll kan du äta den till midsommarlunchen.

Farmor Siris inlagda festlax kan också varmt rekommenderas på midsommarbordet. Den är en höjdare! Till efterrätt måste det ju bli jordgubbar. Varför inte i sällskap med den här ljuvliga kladdkakan.

Ha det bra, och jobba inte ihjäl dig! Det finns god inlagd sill att köpa också!

8-10 sillfiléer                                           
1 rödlök
1 skivad morot 
                                                        
 Lag:
1 dl ättikssprit
2 dl vatten
3 dl strösocker - jag byter gärna mot ljust rårörssocker
2 lagerblad                                                     
7 kryddpepparkorn                                           
7 vitpepparkorn

Koka upp en lag av ättika ,vatten, socker, lagerblad o pepparkorn. Låt den kallna
Sillfiléerna kanske bör vattläggas 6-8 tim. Skär eller klipp fileerna i 2 cm breda bitar.
Skala o skiva löken. Varva sillen i en kruka med lök o morot. Slå över lagen.
Låt gärna stå ett dygn, håller 2-3 veckor om den förvaras i kyl.



2 kommentarer:

  1. Nej, man kan verkligen inte riktigt greppa att det är midsommarafton i morgon, var tusan tar tiden vägen?

    Hoppas det blir en riktigt bra midsommar för dej ändå, planering eller inte:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla ni, jag önskar er detsamma! Nu är i alla fall marängtårtan och matjestårtan tillverkade, så det går nog vägen. Och här i vårt lilla hörn ser ju vädret ut att bli riktigt skapligt - åtminstone enligt väderprognosen nyss. Jag tror det ser värre ut hos er, men misströsta inte. Metereologerna har haft fel förr!

      Radera