lördag 23 juni 2012

Chokladpavlova med jordgubbar, smetanagrädde och ananascurd



Friskt! Friskt? Vad sjutton ska man hitta på som platsar under den rubriken? Theresia har nämligen det som tema för Månadens Sötsak den här gången.

Det får bli den här chokladpavlovan helt enkelt! Frisk? Joodå, lite i alla fall. Förvisso även söt, men handlar det om Söta Saker så gör det! Och grädden fick en frisk och lite syrlig smak när den blandades med smetana. Och jordgubbarna var faktiskt också lite friska och syrliga i smaken. Ananascurden? Hm, mer söt än frisk om jag ska vara riktigt ärlig. Vill du känna dig mer frisk tar du citroncurd i stället. Friskt vågat, hälften vunnet! Klart jag vill ta chansen att vinna presentkort på rabattkod hos Groupon!
En härlig fortsättning på midsommarhelgen önskas ni alla!

5 äggvitor - nästan precis 1½ dl
1 3/4 dl ljust rårörsocker
2 msk kakao - gärna av råkvalitet
1 msk maizena
1 krm salt
½ msk vit balsamvinäger

2 liter jordgubbar - 2 askar
2 dl vispgrädde
1 dl smetana, ½ burk
ca 1 - 1½ dl ananascurd eller citroncurd.

Vispa äggvitorna hår, hårt, hårt. Blanda socker, maizena, kakao och salt, och blanda i lite i taget medan du fortsätter att vispa. Vispa, vispa, vispa! När du tycker att "nä, nu måste det vara klart", så vispar du lite till.
Vänd försiktigt ned vinägern.
Rita upp en rundel på ca 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Vänd på papperet - så du inte får blyerts eller bläck på marängen - och smörj rundeln lätt. Lägg på marängsmeten och forma till en rund botten med raka kanter.
Grädda i 150 graders ugnsvärme ca 45 minuter. Kakan flyter ut, pöser upp, och sjunker sedan och krackelerar. Det är helt i sin ordning.
Stäng av ugnen, men låt marängen vara kvar tills ugnen kallnat helt. Den kan gärna stå över natten.
Lägg marängen på ett stort fat.
Skiva hälften av jordgubbarna och lägg på.
Vispa grädden, och vänd försiktigt ned smetana och ca ½ dl av curden. Bred curdgrädden över jordgubbarna.
Garnera med resten av gubbarna, hela eller skivade vilket du föredrar, och gärna kvistar av citronmeliss, smultronblad eller något annat grönt.
Ringla över resten av curden.












4 kommentarer:

  1. Åååh, så underbart gott med en chokladpavlova! Jag älskar vanlig pavlova - och choklad gör ju allting ännu lite bättre :) Smetana i grädden låter helt klart friskt - precis som temat ber om ;) Riktigt härliga bilder också! Vad sugen jag blev!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har så rätt, Alexandra, choklad gör det mesta ännu godare. T o m i den vanliga matlagningen. Ett paradnummer är min heta köttfärssoppa med mörk choklad - men den äter ju inte du förstås! Du får hålla dig till Pavlovan, men den rekommenderas å det varmaste. Ha en härlig söndag!

      Radera
  2. Svar
    1. Visst var den! Roligt att ni också gillade den, och extra gode blev den i det härliga vädret! Hm, verkar som om midsommaraftonen var ett undantag från den vanliga regeln om regninga och molninga sommardagar.

      Radera