lördag 31 december 2011

Nyårsafton med en bildkavalkad över året som gått

Nyårsafton och dags för festernas fest! Nu ska de röda juldukarna plockas undan, och det ska dukas med guld och silver, glans och glitter. Ev överblivna korvar och skinksnuttar motas obönhörligt längst in i kylskåpet, och julmusten och julölen ställs undan i någon vrå. I stället blir det skaldjur (för den som har råd, priserna lär vara astronomiska p g a stormen och uteblivna fångster) och oxfilé, dignande fruktfat och champagne. Fyrverkerier, glam och glamour!

På nyårsafton brukar man titta tillbaka på året som gått, och summera, innan man lägger det till handlingarna och blickar framåt mot det nya. Jag hoppas att ditt år varit bra, och fyllt av gott innehåll. Mitt eget 2011 har innhållit väldigt mycket trevligheter, men också en del prövningar, framförallt under hösten.
Här följer en liten bildkavalkad med minnen från året som varit.

Januari var den kallaste i mannaminne, och jag försökte förjaga vintermörkret med en somrig jordgubbssylt.


I februari var det också isande kallt och det behövdes värmande soppor, t ex den här pumpa- och morotssoppan. Dessutom bjöd jag livskamraten och mig själv på en Hjärtlig Valentinopaj för att fira Alla hjärtans dag och vår 35-åriga bröllopsdag.


Bistert kallt och vintrigt var det också hela mars. Vilken skillnad mot den här vintern, när gräsmattan är grön och ingen snö kan skönjas så långt ögat når. Med cajunkryddad köttfärssoppa med mörk choklad återvände livsandarna åtmionstone för en stund.


I april bjöd jag på en soppgryta med lamm, och på den vann jag en bondgårdssemester. Våren började så sakteliga infinna sig, och det firades med ugnsgratinerad sparris.


I maj tillbringade vi en helt underbar vecka på Kreta. Saluhallen i Chania var en upplevelse, liksom Botaniska trädgården.


Den absoluta höjdpunkten i juni var förstås Josefins och Anders bröllop. En fantastisk dag som vi alla kommer att minnas länge, länge! Till bröllopschampagnen serverades husets snacksrullar - även i en glutenfri variant.


Juli bjöd på mycket trevligheter, och vi gjorde både Värmland och Dalarna osäkert. Och så kokade jag årets första krusbärssylt med smak av päroncognac. Mums!


Augusti blev det Öland och den tidigare nämnda bondgårdssemestern. Härliga dagar och underbar mat! Inspirerad av dotterns och min  s k mammaresa till Paris förra året försökte jag mig på att snickra ihop en
ljuvlig chokladkräm. Och jo, den blev väldigt ljuvlig!!


 September var jag nyopererad och ganska ynklig, och fick vänja mig vid att behöva ta emot hjälp med allt. Jag insåg också att jag inte alltid är och uppför mig som jag skulle vilja. Efter några veckor kunde jag i alla fall med vänsterhanden åstadkomma bl a en god äppelsmulkaka med hirsflingor, pistaschnötter och vit choklad.


I oktober dignade våra träd av äpplen, och det blev en tur till Äppelfabriken för mustning. Jag började också lite mer konsekvent bjuda på vegetariska rätter på måndagarna, bl a den här ugnsgratinerade butternutpumpan med kantarell- och quinoafyllning.


I november skedde ett stort mirakel, som jag knappast har fattat än! Jag blev mormor till lilla I, ett alldeles ljuvligt litet flickebarn som jag blev kär i från första stund. Jag blev också pensionär "på riktigt". Tja, det är faktiskt också ett mirakel att jag får hänga med, och får man dessutom fira sin födelsedag på Bomans hotell i Trosa så är det riktigt njutbart att bli äldre.


Och nu har vi redan hunnit till december och årets sista dag! Julförberedelser förstås. Jag misslyckades totalt med mitt saffransbullebak, och tröttnade till slut och gjorde en stor katt! Jag måste ju träna till nästa jul när lilla I är lite större och förhoppningsvis kan uppskatta mormors bakambitioner. Däremot blev den glutenfria  fruktkakan försvinnande god, och både glutenallergiker och alldeles "vanliga" familjemedlemmar och vänner har gärna tagit en extra bit. Den himmelska saffransparfaiten gjorde också stor lycka, och jag hoppas fler vågat sig på att göra den.Tack kära ni för att ni har följt mig under hela det här året! Jag är så glad över att ni vill göra det!
EN ALLDELES, ALLDELES UNDERBAR NYÅRSAFTON ÖNSKAR JAG ER ALLA!!!!!!

2 kommentarer:

  1. Vilka härliga bilder! :)
    Hoppas du får ett nytt fantastiskt år! Gott nytt år på dig! :D

    SvaraRadera
  2. Önskar dig en riktigt fin nyårsafton, trots sjukdomar, och ett gott nytt år! Kram Anna

    SvaraRadera