Har ni sett? Besöksräknaren håller snart på att tippa över till 100.000 besökare! Det känns helt otroligt, och det ska sannerligen firas! Kika in i morgon, så lovar jag att det blir en utlottning med lite smått och gott matnyttigt som jag plockat ihop och som kan användas i matlagningen.
Men idag blir det ett riktigt gott glutenfritt matbröd.! Bröd ska enligt min mening vara lättbakat, grovt, mustigt, saftigt, fiberrikt och nyttigt och gärna med många olika vitaminer, mineraler och Omega 3-fettsyror som samverkar med varandra. Allt det tycker jag det här brödet uppfyller. Det är i alla fall en ny favorit här i huset.
Gojibär - som för bara något år sedan var svårt att få tag på utom i specialaffärer - hittar du numera överallt, både i vanliga livsmedelsbutiker, men också i alla hälsokostbutiker. Det hör till de s k superbären, och är extremt nyttigt med allehanda vitaminer och mineraler. Om du inte gillar gojibär kan du givetvis byta till något annat, russin eller torkade lingon t ex.
Chiamjöl var också lite "exklusivt" tidigare, men går nu också att få tag på i många affärer. Det är också extremt hälsosamt, och innehåller bl a mycket Omega 3-fettsyror som de flesta av oss behöver pytsa på med.
50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten, ca 34 - 35 grader
1/4 dl avocadoolja eller rapsolja
1/4 dl ljus agavesirap eller flytande honung
1 msk nyponpulver
3/4 dl linfrön
1 dl solroskärnor
1 dl gojibär
1 dl chiamjöl
3 dl mörkt bovetemjöl
3 dl rårismjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
Lös jästen i vattnet.
Tillsätt olja, sirap, nyponmjöl, linfrön, solroskärnor, gojibär och chiamjöl, och kör igång matberedaren.
Blanda bovetemjölet med rårismjölet , husk och salt, och tillsätt det lite i taget medan maskinen är igång.
Arbeta degen mycket väl på lågt varvtal, 12 - 15 minuter.
Lägg degen i en väl smord 1,5 liters form. Degen är kladdig och går inte att bearbeta för hand, utan ska bara läggas i formen.
Jämna till ytan med lätt oljade eller mjölade händer, och slå formen några gånger mot hårt underlag så att degen fördelas jämnt i formen.
Täck över med bakduk, och låt jäsa i rumstemperatur en timme.
Grädda på nedersta falsen i 175 graders ugnsvärme en timme.
Ta brödet ur formen, och grädda vidare en halvtimme.
Linda in väl i dubbla bakdukar och låt svalna på galler.
Det ser verkligen supgott och nyttigt ut! Nämen alltså hundratusen!!! Det är ju superstort ju!! Kul och grattis :-) Nu när jag är inne står den på 99933.
SvaraRaderaMm, låter fantastiskt gott! :) Nyttigt & vitaminspäckat!
SvaraRaderaTack! Jag är faktiskt supernöjd med brödet. Har gjort det två gånger nu, och det blev lika bra andra gången. Även maken gillade det! Testa!
SvaraRaderaSynd på lussebullarna! Jag har ett recept på glutenfria lussebullar med mandelmassa på min blogg som jag verkligen kan rekommendera.
SvaraRadera//Linda
Vad kul att du är över 100 000 nu, stort grattis!! Själv har jag en bit kvar... ;) Detta bröd lät väldigt spännande :)
SvaraRaderaTack Johanna! Roligt att du tittade in hos mig! Du är varmt välkommen tillbaka! Du är nog snart uppe i 100.000 också. Ha det gott!
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaHar gjort brödet, jättebra! Det går inte längre att köpa glutenfritt bröd längre efter jag bakat efter dina recept.
/Jennie
Åh, så glad du gör mig Jennie! Jag älskar också det här brödet, och bakar det jätteofta. Supernyttigt också, och det är ju inte heller helt fel! Lycka till med fortsatt bakning!
SvaraRaderaVilket superfood bröd, ser verkligen fantastiskt gott ut. Det ska jag absolut prova!
SvaraRaderaTusen tack, Mikaela! Jätteroligt att du hittat till min blogg och vill pröva brödet! Jag vurmar också, precis som du, för hälsosam mat, och försöker peta i allehanda nyttigheter i mina bröd bl a. Om du botaniserar bland mina glutenfria matbröd kanske du hittar fler bröd som kan passa dig. Må så gott och ha en fortsatt skön sommar!
SvaraRaderaSupgott
SvaraRadera