onsdag 6 juli 2011

Ack Värmeland du sköna - ja dit återvänder jag gärna

Nu har jag varit ute på vift igen. Denna gång till Värmland, och närmare bestämt Sunne. För elva år sedan semestrade vi där med våra Lulevänner, och hamnade av en slump på Västanå teaters uppsättning av "Gösta Berlings saga". Vi blev betagna och fast! Både av Värmland och av teatern. Varje år sedan dess har vi återvänt för att dels njuta av det vackra landskapet, dels se på Västanå teaters olika teateruppsättningar, som inte liknar något annat i teaterväg. Fantasifulla kostymer, otroligt färgsprakande och fiffig scenografi, musik och dans i en njutbar och suggestiv blandning. I år gavs "Gösta Berlings saga" på nytt. Har du vägarna förbi Sunne, så missa den inte! Har du inte vägarna förbi, så se till att få det! Missa inte heller kostymutställningen med prov från de olika uppsättningarna, Hemsöborna, Romeo och Julia, En midsommarnattsdröm, En Herrgårdssägen, Kalevala med flera.
Ytterligare ett mål som är värt ett besök är Bengt Berg och Heidruns Bok- och Bildcafé. Bengt Berg är den välkände och klurige Värmlandspoeten som satt Fensbol på kartan, flyttat ut Värmland i världen, och hämtat hem densamma till Värmland. Varje söndagskväll ordnas musiccafé, och det är alltid någon utställning på gång. Den här gången från Klässbols linneväveri. Åk dit!!
Vi bodde på anrika Länsmansgården, som också varmt kan rekommenderas. God mat, trevliga rum, uppmärksam service och en fullständigt betagande utsikt från balkonen där kaffet på maten kan intas. Vi hann också med ett traditionsenligt besök hos våra goda vänner i närheten. I år utökades sällskapet också med några ytterligare gemensamma vänner. Mycket god mat har det också blivit de här dagarna. Här följer en mix av bilder från vår härliga Värmlandshelg.

PS Förlåt unge, okände man, men jag kunde inte motstå din fantastiska fläta! DS































6 kommentarer:

  1. Det låter verkligen lockande!Gösta Berlings saga har jag läst ett par gånger och det skulle vara fantastiskt att se den på teater. Har lite svårt att föreställa mig hur man ska få in denna historia på en teaterscen, men som du skriver, det finns ofta finurliga lösningar. Har dock inte semester förrän i augusti,då är det nog för sent. Hoppas du får en fortsatt fin sommar.
    Kram Laila

    SvaraRadera
  2. Hej Laila! Å, jag önskar att du skulle få möjlighet att se föreställningen, i synnerhet som du läst boken flera gånger. Jag lovar att de lyckats få ihop berättelsen på ett fantastiskt sätt! Föreställningen var 5½ timme, inklusive två pauser. Den ena pausen innehöll också ett gästabud med värmländska delikatesser. Önskar dig också en fortsatt fin sommar med många goda upplevelser. Och vila förstås. kram tillbaka.

    SvaraRadera
  3. Vilka fantastiska bilder :-) Puss!

    SvaraRadera
  4. Tack, raring! Ändå kan de inte göra verkligheten rättvisa!

    SvaraRadera
  5. Hej, nu har jag sett dina värmlands- och heidrunsbilder: jo, du har rätt, det är rätt vackert i Värmland! Tack för besöket och välkommen tillbaka!

    SvaraRadera
  6. Värmland är helt sagolikt!! Jag förstår att berättelserna och skrönorna flödar! Visst kommer vi tillbaka! Nästa sommar om inte förr - under förutsättning att hälsan består.

    SvaraRadera