söndag 23 oktober 2011

Äppelmustning och varm äppeldryck
Som jag skrev tidigare i veckan så var vi förra söndagen - en härligt solig men blåsig höstdag - ute på Ekerö och mustade en del av vårt äppelöverflöd till den mest ljuvliga, gyllengula äppelmust på Äppelfabriken. Det fiffiga med just det musteriet är att man dels får sin egen must av sina alldeles egna äpplen, dels får musten förpackad i 5-liters bag-in-box, som i rumstemperatur håller sig upp till ett år. Vi har faktiskt några förpackningar kvar från förra året, och de är fortfarande högst njutbara. Man behöver alltså inte själv hålla på och slabba med dunkar och flaskor, och inte heller ha en massa plats i frysen för att förvara den. Öppnad i kylen håller musten sig 3 - 4 veckor. Som ni ser på bilderna så hade vi en försvarlig mängd äpplen med oss. Det resulterade i 160 liter must - trots att Erika räddade undan ett av de största äpplena till sig själv minsann!

Som ni ser har jag fortfarande armen i mitella, men är ganska glad ändå. Man kan ju inte vara annat när man får göra en sån trevlig utflykt med sina kära!

Jag lyckades glömma kameran hemma, så det är Erika som fått tjänstgöra som mobilfotograf. Vilken tur att det finns så fiffiga prylar!

Musten är fantastiskt god precis som den är, men kan med enkla medel förvandlas till en kryddig och värmande kvällsdryck när mörkret tätnar och snålblåsten viner och piper runt knuten. Så här gör man då.


4 dl äppelmust - köpt eller hemmustad
1 kanelstång
1 bit torkad ingefära
1 torkat pomeransskal
5 kryddnejlikor
8 lätt krossade kardemummakapslar

Koka upp musten tillsammans med alla kryddor. Dra från plattan, och låt stå och dra minst en halvtimme, gärna några timmar.
Sila ifrån kryddorna, och värm musten på nytt. Jättegott! Du kan också  - om du vill - spetsa med lite ljus rom eller calvados.


 

7 kommentarer:

 1. En riktigt härlig dag! Och musten blev ju smaskens, hoppas på att få någon till dunk tills nästa gång det ska mustas :)

  SvaraRadera
 2. Vi har redan druckit upp vår dunk... :-)

  SvaraRadera
 3. Vi har som sagt ett helt lager, så det ska nog gå att få påfyllning!

  SvaraRadera
 4. Så gott att värma och blanda i calvados, låter som det skulle falla oss riktigt bra i smaken:) Härligt att få musta sin egna äppelskörd.

  SvaraRadera
 5. Ja, det är en speciell känsla, och lite extra roligt att veta att det är de egenplockade äpplena. Det blir också väldigt god smak på musten eftersom vi har så många olika äppelsorter och blandar dem. Det finns inget bättre än en kopp kryddig, varm must - gärna med lite extra förstärkning - en kulen höstkväll! Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. wow, vilken äppelskörd! Jag har aldrig gjort egen äppelmust, det måste jag göra =) Jag drack en del varm äppelmust i USA när jag bodde där och tyckte mycket om det, men jag tror att din är ännu godare, med alla goda kryddor i! Tack för lyckohälsningen, jag pluggar på här hemma :)

  SvaraRadera
 7. Tack, Alexandra! Fortsatt lycka till med tentapluggandet!

  SvaraRadera