Lite godis att förgylla Luciadagen med, någon? I så fall kanske den här varianten kan passa. God och lättgjord!
Det här är något mittemellan kola och fudge, och passar alla som inte tål vanlig mjölk. Alla andra också förresten. Basen är en kokosgrädde med 22% fetthalt som jag hittade i en hälsokostaffär. Andra märken av kokosgrädde kan ha lite varierande fetthalt, men går säkert lika bra att använda.
Hela burken med kokosgrädde gick inte åt, men resten använde jag i en morotssoppa - inget recept, jag gjorde lite på en höft.
Chokladen jag använde var inte uttalat mjölkfri, men innehöll ingen mjölk enligt ingredienslistan. Just den här chokladkakan var på 200 g. Du kan använda vilken choklad du vill, bara den är mörk nog.
I stället för mandel kan du ta andra nötter eller någon torkad frukt om du föredrar det.
Det här är nog en av de farligaste dagarna på året ur brandsynpunkt, så var försiktig med ljusen! Ha en jättefin Lucia allihop!
2½ dl kokosgrädde
1 dl kokossocker
½ dl Cane Syrup
½ msk kokosolja, lite drygt
100 g mörk, mjölkfri choklad - minst 70% kakaohalt
1 tsk vaniljsocker
knappt 1 dl flagad mandel
Vispa ihop kokosgrädden innan du mäter upp mängden - den brukar skikta sig i burken.
Blanda kokosgrädde, kokossocker och sirap i en vid kastrull. Koka upp, och låt bubbelkoka kraftigt ca 12 - 15 minuter tills massan tjocknar. Rör ned kokosoljan och bryt ned chokladen. Rör om tills det smälter.
Rör i vaniljsocker och flagad mandel.
Vik en liten form av dubbelt bakplåtspapper, och olja lätt med t ex mandelolja - ta bara lite på fingret och stryk ut på botten så lossnar fudgen lättare sedan.
Häll upp fudgesmeten och låt svalna. Ställ i kylskåpet, och skär sedan i lämpliga bitar.
Kolan låter helt undebar och vilken vacker skål:)
SvaraRaderaWow, den låter ju toppengod (som alltid, hoppas du inte blir trött på att höra mig säga det!), vilka underbara smaker tillsammans! Vilken spännande choklad du hittat, har inte sett den förut vad jag vet om...
SvaraRaderaTack ska ni ha! Fudgen blev riktigt god. Jag var inte helnöjd med bilden, som jag inte tyckte gjorde rättvisa åt fudgen, men jag håller med om att skålen är fin. Det är arvegods.
SvaraRaderaFörresten, Alexandra, det är klart att jag inte blir trött på beröm, hur skulle jag kunna bli det? Beröm värmer alltid! Chokladen var ny för mig också. Tant Gröns Skafferi här i Uppsala är en guldgruva när det gäller olika sorters eko- och fairtradechoklad.
SvaraRaderaOj, nu blev jag verkligen sugen på att baka något med choklad! :) Vilken fin blogg du har, första gången jag tittar in men kommer nog att titta in igen. Mvh/Mia
SvaraRaderaHej Mia, och vad roligt att du gillar min blogg! Du är så varmt välkommen tillbaka närhelst du har lust och tid! Hoppas du ska hitta något som passar dig.
SvaraRaderaSjukt farligt goda! Yums!
SvaraRaderaFast de är nästan nyttiga, så det är inte så farligt!
SvaraRaderaSer riktigt smarrigt ut!
SvaraRaderaRoligt att du kikade in hos mig, Johanna! Fudgen rekommenderas. Ha en riktigt fin adventshelg!
SvaraRaderaTog med min påse till jobbet i helgen och det sa bara slurp, och alla var borta! Väldans uppskattade och hälsningar till dig! <3
SvaraRaderaVad roligt att de blev uppskattade!
SvaraRadera