måndag 12 december 2011

Bön- och rödbetsbiffar med champinjonsåsOj så segt livet är idag! Igår var första utsvävningen på tre veckor för mig - förutom utflykten till vårdcentralen - och familjen träffades äntligen hos yngsta dottern i Stockholm för glöggmys. Det tog tydligen på krafterna. Tänk vad en fånig liten influensa kan ställa till med!

Idag är det i alla fall måndag igen, och därmed bjuds det vegetariskt. Denna gång blir det bön- och rödbetsbiffar, knökafulla med fullvärdigt protein, vitaminer och mineraler. Det blev svampsås till, men man kan också tänka sig en crème fraichebaserad sås. Potatis till för den som önskar.

Svampsåsen gjorde jag på enklast möjliga sätt. Fräste tärnade champinjoner i ghi, och hällde på grädde (alternativ grädde går naturligtvis bra), som fick koka ihop med svampen. Lite salt och peppar. That`s all!

1 förpackning blandade bönor, 380 g
450 g kokta, skalade rödbetor
2 ägg
2½ msk Renée Voltaire lantbuljong
lite drygt ½ dl sojamjöl - eller bovetemjöl , rårismjöl eller havremjöl - eller vanligt vetemjöl för den som tål det
olja, smör eller ghi till stekning

Koka och skala rödbetorna först. Koktiden är omöjlig att ange, eftersom den kan variera otroligt mycket beroende på hur stora och färska betorna är. Känn efter med provsticka helt enkelt.
Skölj bönorna och låt rinna av.
Mixa bönor och rödbetor - inte alltför mosigt. Rör i ägg, krydda och mjöl, och blanda om väl.
Heta upp matfettet i en stor stekpanna, och klicka i smeten. Stek några minuter på varje sida.
Servera genast med svampsåsen, ev potatis och sallad.7 kommentarer:

 1. Mmm, jag älskar rödbetor, önskar bara att inte hela köket blir rosa varenda gång jag ger mig på att koka och skala dem :( Bästa receptet på svampsås gav du i alla fall, smidigare kan det ju inte bli! Låter som en tuff influensa du åkte på, krya på dig ordentligt nu!

  SvaraRadera
 2. Tack, Alexandra! Jag brukar hälla av rödbetorna, och sedan spola riktigt kallt vatten i kastrullen. Sedan skalar jag rödbetorna under vatten helt enkelt. Då skvätter det inte så mycket. Testa ska du se!

  SvaraRadera
 3. Vilket bra tips för rödbetsskalning :) Måste ta och testa dessa. Vi gjorde din zuccinin och aubergingratäng häromveckan och det blev riktigt lyckat. Först så knorrade sambon lite över att det inte skulle vara något kött i, men sen när vi ätit så tyckte han att det var jättegott och hade inte saknat köttet, hihi.

  SvaraRadera
 4. Åh vad fräscht & gott!
  Hoppas du haft en fin lucia-dag!

  SvaraRadera
 5. Tack, Tess! Biffarna är faktiskt värda att testas, riktigt goda. Har haft en bra Lucia, trots att jag fortfarande är lite skraltig faktiskt. Hoppas du också haft det bra!

  SvaraRadera
 6. Jättegoda biffar kan jag intyga! Prova prova prova!

  SvaraRadera