torsdag 1 december 2011

Anti-JanteVilken farsot jag råkat ut för! Febern skuttar upp och ned som en levnadsglad känguru, jag har nästan fått träningsvärk av all hosta, och själv är jag svag som en kattunge! Det har inte blivit så många knop i köket, så idag får bloggen göra skäl för den senare delen i namnet. Det blir ett pratinlägg helt enkelt.

Känner du till Jantelagen? Du vet, den där lagen som säger att "du ska inte tro att du är något". Förmodligen gör du det. Det är knappast någon smickrande topplacering, men vi i Sverige lär vara nästan världsbäst på att trycka ned varandra, förminska varandra, känna skadeglädje, och missunna och misstänkliggöra varandra. "Tror du att du har något att komma med? Det ska vi nog snart ta ur dig!" "Sätt dig inte på några höga hästar, åh nej, kliv ner till oss andra här på stallgolvet!" "Vad får dig att tro att du skulle vara förmer än jag? Det är lika bra att du inser att du inte är ett dugg bättre än oss andra!" I sin värsta form kan Jante ta sig uttryck i ren och skär mobbing.

Varför har det blivit så här? Ja, jag vet inte riktigt, men kanske handlar det i alla fall delvis om avundsjuka. Avundsjuka är vi alla mer eller mindre, men det är ju en "ful" och otillåten känsla, så den vill vi inte gärna kännas vid utan trycker undan. Och då kan det nog hända att den sticker upp sitt tryne på något annat, mer subtilt sätt, och tar sig uttryck i just Jantebeteende. Då är det bättre att som Nanne Grönwall i den välkända sången skrika ut sin avundsjuka "Jag är så avundsjuk....." och radda upp allt man är avundsjuk på.

Nästa gång du känner avundsjukan komma krypande, tryck inte ned känslan! Ta i stället upp den i ljuset, damma av den och försök sätta ord på den. Då kan den t o m, i bästa fall,  bli en positiv drivkraft till förändring. "Åh så duktig du är, sån skulle jag också gärna vilja vara." "Vad roligt att du vunnit så mycket pengar, vad ska du göra med dem? Jag önskar jag själv hade samma möjligheter." "Grattis till att ha lyckats gå ned så mycket i vikt! Tyvärr har jag inte den karaktären, men du är en förebild." Var generös med beröm, uppmuntran, omtanke och pepp! Din omgivning kommer att bli gladare, och du själv må så mycket bättre.

Att bli utsatt för Jantelagen är inte roligt, och självförtroendet dalar lätt. Ett sätt att stå pall är att träna upp både sin egen självkänsla och sitt självförtroende, och då kan Anti-Jantelagen komma väl till pass. Vi är nog många som dagligen skulle behöva stava på meningarna i den. Ett sunt självförtroende gör att jag inte behöver hävda mig, utan gör i stället att jag mer ödmjukt kan inse mina egna begränsningar. Och en sund självkänsla gör att jag bättre klarar av käftsmällar från andra som inte tillåter mig att vara så bra som jag är. Här kommer Anti-Jantelagen, något omarbetad av mig.

Du ska tro att du är enastående!
Du är värd långt mer än du tror!
Du kan lära dig allt!
Du är lika bra som alla andra!
Du vet mycket mer än många andra!
Du har mycket att vara stolt över!
Du duger till allt!
Du kan le och skratta! Slösa med den förmågan!
Du har någon som bryr sig om dig!
Du har kunskaper att lära ut!

9 kommentarer:

 1. Trevligt med klokt prat Kjersti! Har nog inte reflekterat så mycket över Jante, antar att det bara ligger där och gror för att det alltid har varit så och kanske ligger i generna. Men men, ska tänka mig extra för när det börjar bubbla upp Jantiga tankar och tänka Anti-jante istället. Avundsjuka finns ju i alla lägen, just nu är jag sååå avundsjuk på dig för att du är så ruskigt bra på att skriva!! Ha det gott och krya på dig!

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig fullständigt ! En helt onödigt förekommande men dock så verklig "lag". Jag tycker det är bättre att vi lyfter fram våra gåvor istället för att trycka ner dem. Alla är ju bra på nånting och varför ska man dölja det ? Jag tycker man ska vara glad och stolt över sitt kunnande och sen strunta i vad andra tycker. Superbra skrivet !! Krya på dej ! Kramar Madde

  SvaraRadera
 3. Toppenord av toppenperson! Krya på dig Mum, vill ses snart! PUSS

  SvaraRadera
 4. Åh så bra skrivet! Tänk om några fler kunde tänka som du. Anti-jantelagen borde från och med idag föras in i lagboken:-) Krya på dig också, det är inte kul att vara sjuk! Hoppas du snart är på benen igen och under tiden så hoppas jag du unnar dig frukt,tidningar, soffläge och en och annan chokladbit;-D

  SvaraRadera
 5. Hear, hear, riktigt bra skrivet!
  Hoppas du snart mår bättre och kryar på dej.

  För övrigt så har vi bokmärkt tårtan härunder, marinerade tranbär låter som man skulle kunna käka utan något till...

  SvaraRadera
 6. Toppen ord! Nu kommer dagen bara bli bättre!//Annika

  SvaraRadera
 7. Tack söta ni för att ni gillar det jag skriver, och för krya-på-dig-hälsningar! Det behövs kan jag säga, för så här eländig har jag inte varit på länge. Tratta i er massor med C-vitamin och ta med en flaska handdescinfektion i fickan/handväskan, för det här önskar jag ingen! Håll er friska!

  SvaraRadera
 8. Så sant, så sant, det har jag jobbat hårt med, både att våga vara öppet avundsjuk på ett positivt sätt men ännu mer att tackla andras avundsjuka och hur den kommer i uttryck. Det är tillräckligt svårt att växa upp idag utan att behöva möta alla dessa hårda blickar och ord som förföljer än till slut, och här i Sverige är det verkligen illa på den punkten. Det är sorgligt. Kanske är det också därför jag flydde landet ett tag? Allt jag vet är att jag trivdes hundra gånger bättre bland folket i USA, och det kan ha att göra med att de är mycket mer rättframma och gärna unnar varandra lycka och framgång. Sedan finns det andra problem där, det sticker jag inte under stol med, men jantelagen är inte ett av dem. <3

  SvaraRadera
 9. Vi får gemensamt ta upp kampen mot Jante, Alexandra! Håller med om att det inte är lika "fult" att lyckas och att känna sund stolthet över det i andra länder, t ex USA. Det är tråkigt att det blivit så i Sverige, och jag vet inte riktigt varför. Men precis som du säger, då finns det annat som är problematiskt i andra länder i stället.

  SvaraRadera