lördag 30 april 2011
Ugnsgratinerad sparris med ört- och chèvretäcke, parmaskinka och rostade pistaschnötter
Finns det något vårligare än sparris? Eller rabarber? Eller kanske nässlor? Nja, det får nog bli sparris i alla fall. Duktiga Jennie på Kalasgott som fick en mycket hedervärd silvermedalj i tävlingen om Sveriges första Mästerkock har just vår som tema i månadens utmaning. Det här får bli mitt bidrag i april.
Sparris är god, lättkokt med bara en hollandaise eller med rört citronsmör, men kan också göras lite mer arbetad. Här har jag gratinerat den med ett lime- ört- och chèvretäcke, och strött knaperstekt parmaskinka och rostade pistaschnötter över. Gott, gott!
Att sparris också är nyttigt och bra för matsmältningen skadar ju inte heller.
16 - 20 fina, gröna sparrisstjälkar
vatten + salt till kokning
1 ägg - delat i gula och vita
1 msk limesaft
2 tsk italiensk salladskrydda
1½ dl crème fraiche
ca 30 g chèvre
90 g lufttorkad skinka, ex vis Parmaskinka
1/4 dl rostade, saltade pistaschnötter
Lägg ut skinkan på ett bakplåtspapper, och torka i ugn tills det blir knaprigt, ca 15 minuter. Varmluft 150 grader eller vanlig ugn 175 grader. Ta ut.
Skala och grovhacka pistaschnötterna.
Ta bort den grövsta nedre delen på sparrisen, och förväll i lättsaltat vatten några minuter. Spola av i kallt vatten och låt rinna av väl.
Vispa äggvitan styv.
Vispa ihop äggulan med limesaft och örtkrydda, och tillsätt crème fraiche och mosad chèvre. Blanda väl, och vänd ned den vispade äggvitan.
Lägg ut sparrisen i en lätt smord, ugnsfast form, och bred Chèvreröran över.
Gratinera i 225 graders ugnsvärme ca 7 - 8 minuter.
Smula över parmaskinkan, och strö över pistaschnötterna.
Servera genast.
Etiketter:
Diverse smårätter
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Sparris är verkligen vår. Lycka till i utmaningen, det ser jättegott ut!
SvaraRaderaTack Therése!Ja,det blev faktiskt väldigt gott! Passar alla LCHF-are också. Minimalt med kolhydrater. Ha en skön Valborgshelg!
SvaraRaderaSå jättegott det ser ut. En härlig Valborg önskas dig och din familj.
SvaraRaderaKram Cat