lördag 3 december 2011

Ost- och pepparkaksbollar med mandel och grönmögelost - gluten och laktosfriaÄrligt talat, hur ofta händer det inte att man öppnar pepparkakspaketet och hälften av pepparkakorna visar sig vara trasiga? Jag vet inte om jag har haft speciell otur, men mig har det i alla fall hänt flera gånger. Lite sur kan man ju bli, men kasta dem inte! Se dem som nya möjligheter! Ge dem en ny chans! Alla förtjänar en andra chans! Mixa ihop dem med ost, mandel och smör och rulla dem i flagad mandel, så blir de i stället trevligt tillbehör till glöggen. Superenkelt dessutom!

Du kan naturligtvis göra bollarna med egentillverkade pepparkakor också. Även de kan ju krasa ibland.
Förresten måste jag bara påminna om mina jättegoda gluten- och mjölkfria pepparkakor som jag bakade förra året. De blev så lyckade så det finns ingen anledning att ändra i receptet. Varför överge ett lyckat koncept? Jag har inte hunnit/orkat göra dem ännu i år, men det ska bli! Receptet hittar du här.

Till glöggbollarna behöver du:

75 g pepparkakor - hela eller trasiga, glutenfria eller vanliga
40 g oskalad mandel
75 g laktosfri grönmögelost - Aura - eller annan valfri blå/grönmögelost
35 g laktosfritt eller vanligtr smör
ca 1½ dl flagad, söndersmulad mandel

Mixa pepparkakorna fint tillsammans med mandeln i matberedare eller mixer.
Tillsätt ost och smör, och mixa ihop till en "boll" - ungefär som när man gör pajdeg.
Samla ihop degen, täck över med Glad Pack, och ställ in i kylen att stelna en stund. Om smeten blir för hård låter du den bara stå en stund i rumstemperatur så går det snart lätt att rulla fina bollar.
Rulla bollar av smeten, och rulla dem i flagad, smulad mandel.
Förvara bollarna kallt i kylskåp, men ta gärna fram dem en stund innan de ska ätas, så framträder smakerna bättre.

4 kommentarer:

 1. Haha, klart att pepparkakorna är värda en andra chans! (jag är en sådan där naiv men envis person som tycker allt och alla är värd sådär 88 chanser, men det är en annan historia)och det låter verkligen gott att göra ädelostbollar av dem! Jag har i och för sig aldrig prövat att äta mina pepparkakor med ädelost, men det är definitivt dags att göra det, nu när jag faktiskt lärt mig att det där med ädelost ändå är en ganska bra grej ;)

  SvaraRadera
 2. Då är det definitivt på tiden Alexandra! Pepparkakor och ädelost är en gammal goding, som håller i alla väder, och som är lika god i bollvariant.

  SvaraRadera
 3. Bra tips till glöggen! Tror jag att jag ska prova att göra till helgen! :)

  SvaraRadera
 4. Det får du göra, Tina! Hoppas de blir uppskattade!

  SvaraRadera