söndag 11 december 2011

Sötstark hemlagad senap - med bruna och gula senapsfrön, kokossocker, äppelmust, saffranshonung och vit balsamicoDet finns otroligt många olika sorters senap att välja på i vanliga affärer, på apotek och i saluhallar och delikatessbutiker Jag har inte gjort någon räknekoll, men det skulle inte förvåna mig om det kommer upp i antalet olika sorters tandkräm! Det borde alltså gå att hitta en favoritsenap för var och en. Men varför inte göra en egen variant? Det är faktiskt väldigt lätt, och blir jättegott.  Gör du en lite större sats senap och dubblar receptet, kan du dessutom dela upp den och smaksätta på olika sätt, med vitlök, timjan, honung, saffran eller något annat.

I många recept står det att man ska använda en kanonkula och mala senapsfröna med. Behövs inte alls! Vem har en kanonkula hemma? Inte jag i alla fall. Däremot har jag en riktigt bra stavmixer, och den fungerade alldeles utmärkt! Senapen blev dock ganska grovkornig, och om du vill ha en slätare senap föreslår jag att du mortlar fröna innan du lägger dem i blöt. Och skulle du ha en gammal kanonkula som ligger och skräpar någonstans i gömmorna, så ta fram den föralldel! Jag smaksatte min senap med saffranshonung, men det går som sagt att smaksätta med i stort sett vad man vill.

Det blev riktigt drag i min senap! Inget för mesproppar alltså, men för alla som gillar en riktigt stark, söt och smakrik senap!

Så här gör man.

50 g bruna senapsfrön, ca 1 dl
50 g gula senapsfrön, ca 1 dl
1 dl äppelmust
½ dl kokossocker
1 msk vit balsamvinäger
1 - 2 krm salt
1 msk saffranshonung eller annan valfri smaksättning
(ev ytterligare lite must)

Lägg senapsfröna i en skål och häll på musten. Rör om och låt stå i blöt över natten.
Blanda senapsfrön, kokossocker, saffranshonung (eller annan smaksättning som du valt), salt och balsamvinäger, och mixa till en grovkornig eller slätare senap, efter behag.
Späd ev med lite mer must om du tycker senapen blir för tjock, och smaksätt den sedan som du vill.
Låt dra några dagar i kylskåpet innan senapen avnjuts till skinka, eller någon god korv.


6 kommentarer:

 1. Min pappa har (eller hade, i alla fall) faktiskt en kanonkula, som han köpte just för att mortla med. Hur mycket den sen blev använd låter jag vara osagt... :-)

  SvaraRadera
 2. Nej, någon kanonkula har vi inte liggande någonstans... däremot en mortel om vi brukar ta till hjälp när det ska göras senap. Att använda mixern har vi aldrig tänkt på, ett riktigt bra tips!

  SvaraRadera
 3. Tänk, jag har aldrig tänkt på att göra egen senap, men det är ju klart man kan ju! Och så fick du användning av saffranshonungen, härligt! När jag läste "ytterligare lite must" tänkte jag direkt julmust (julkänslorna som spökar) - skönt att det inte var det du menade ;)

  SvaraRadera
 4. Där ser man, Anna! Det finns kanske många kanonkulor i gömmorna runtom i landet!
  Det fungerade jättebra med mixern, Anki och Håkan! Men det behöver nog vara en mixer med bra kapacitet. Vi har precis avnjutit senapen till en god wienerkorv. Smaskens!
  Nja julmust känner jag mig nog lite tveksam till Alexandra! Fast vem vet, det kanske blir en riktig smaksensation! Saffranshonungen satte dock extra stuns till smaken på senapen.

  SvaraRadera
 5. använd en kaffekvarn.det blir pärfekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som ett bra tips, anonym! Glad påsk önskar jag dig!

   Radera