måndag 4 november 2013

Pumpa- och morotsröra med rismix - helt vegan




Halloween har förvisso redan passerat, men den här vegetariska röran med pumpa och morötter kan man faktiskt äta vilken dag som helst, så det får bli veckans vegetariska tips.

Det stod på pumpan som jag köpte att det var muscatpumpa. Även om jag kände viss tveksamhet så tänkte jag att det väl måste stämma då. Icke! När jag lossade höljet och började kärna ur visade det sig att det var spaghettipumpa, en sån där pumpa ni vet, som det bildas långa "spaghettitrådar" av när man börjar angripa den. Nåja, det gick ju bra i alla fall. Du kan i princip använda vilken matpumpa du vill till den här rätten.

Till röran serverades det rismix (som för övrigt såg betydligt trevligare ut i okokt tappning!), men det går förstås lika bra med annat ris eller till och med quinoa, bulgur eller couscous för den som tål det. Varför inte pasta föresten? Crossoverkök helt enkelt! Vi åt också ett jättegott knäcke till, baserat på kikärtsmjöl. Receptet på det får du en annan dag. Jag lovar att det är värt att vänta på! Dessutom gjorde jag en superenkel tomatröra på lite körsbärstomater som började se lite skrumpna  och ledsna ut. Så här gjorde jag den:

Lägg 200 g ituskurna körsbärstomater i en kastrull tillsammans med 1 msk balsamvinäger, 1 tsk kokossocker och lite flingsalt. Låt koka ihop ca 10 minuter, först under lock och sedan några minuter utan lock så det blir en simmig röra.

400 g skalade och grovrivna morötter
400 g skalad och grovhackad eller "trådad" pumpa
1 liten gul lök
3 stora vitlöksklyftor
1 stort, syrligt och fast äpple - vägde nästan 300 g
1½ dl gula russin
25 g kokosolja
1 - 2 msk mild curry
1 tetra kokosgrädde, 250 ml
1 msk lantbuljongpulver - Renée Voltaire
½ msk lantbuljongpulver med chili och citrongräs - Renée Voltaire
1 msk mangobalsamico, äppelbalsamico eller annan ljus balsamvinäger
1 msk färskpressad ingefärssaft (riv fint och krama ur med händerna)
salt från kvarn
röd currypasta efter smak

Tillbehör: rostade och saltade cashewnötter och mandlar

Förbered grönsakerna. Skala och grovriv morötter och pumpa - eller krafsa ur trådarna om det är en spaghettipumpa. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala, kärna ur och grovtärna äpplet.
Hetta upp oljan och fräs curryn i oljan en kort stund. Vänd ned morötter, pumpa, lök och vitlök, och fräs runt under omrörning några minuter, så det blir glansigt och mjuknar en aning.
Tillsätt kokosgrädde och de båda lantbuljongpulvren, samt balsamvinäger. Låt småputtra under lock 15 - 20 minuter. Tillsätt äpplet och russinen och låt alltsammans koka vidare ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och ev mer hetta i form av curry eller currypasta. Den här röran är ganska mild i smaken eftersom det var meningen att lilla I skulle komma och äta av den, men du kan hotta till den precis så mycket du vill.

Smaklig spis och ha en riktigt fin Köttfri måndag!














2 kommentarer:

  1. Åh, så gott det alltihop låter! Mums! Nu har jag äntligen provat pumpa, har lagat soppa på den! Jättegott!
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack lana! Så kul at du vågat dig på pumpa! Visst är det gott! Kram till dig också.

      Radera