tisdag 5 november 2013

Glutenfri björntårta à la lilla I



Lilla I fyller 2 år idag, och det firade vi med besked i söndags. Stora tjejen! Då måste man förstås få en alldeles egen tårta, men eftersom Lilla I har förståndiga föräldrar (och en ännu förståndigare mormor, haha) som inte tycker att hon ska vänja sig vid en massa sötsaker, skulle det göras en lite nyttigare tårta. Det här är resultatet. Eftersom Lilla I inte är förtjust i grädde och inte heller i sånt som är så kladdigt, lät jag bli att fylla tårtan, glaserade med färskost utblandat i en aning grädde, och blandade i lite vaniljpulver och kokosblomssocker för att få en lite brun färg. Konturerna fylldes i med nyponmarmelad. Sen blev det färska bär som garnering för hela slanten. Dessvärre är Lilla I:s mormor inte den alltför pyssliga eller konstnärliga sorten som knepar och knåpar och dekorerar i all oändlighet (ett helt gäng med tummar mitt i handen). Ingen medaljplats i tårt-SM precis, men Lilla I gillade tårtan och det var huvudsaken. Grattis lilla älskling! Hoppas du får en fin födelsedag och att du blir grattad på Föris av alla dina små kompisar!

Om du som är tårtmakare vill göra en högre tårta och fylla den föreslår jag att du dubblar receptet och exempelvis fyller med en fräsch och lättsockrad äppelkompott.

40 g smör
3/4 dl mjölk
1 msk malda psylliumskal (Urtekram) - eller 1 msk vanlig Husk

2 lite mindre ägg - sammanlagd vikt 107 g
½ dl kokosblomssocker
(2 msk citroncurd)
1 dl rårismjöl
1 tsk bakpulver

75 g färskost
2 msk grädde
1 tsk kokosblomssocker
½ tsk vaniljpulver

lite nyponmarmelad
1 ask hallon och ½ ask blåbär

Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ned psylliumskal/husk, lite i taget och under ständig vispning, och låt svälla 10 minuter. Blir ungefär som mannagrynsgröt i konsistensen.
Vispa under tiden ägg och kokosblomssocker pösigt och fluffigt. Tillsätt huskblandningen och vispa till en jämn smet. Om du även vill ha smaksättning av citroncurd tillsätter du den nu och fortsätter vispa smeten slät.
Blanda rismjölet med bakpulver och sikta ned i smeten. Häll i en smord, låg form och grädda i 170 graders ugnsvärme ca en kvart. Låt svalna.
Vispa färskost, grädde, kokosblomssocker och vaniljpulver fluffigt och bre över kakan.
garnera med bär och ev marmelad om du ska göra något mönster.






4 kommentarer:

  1. Jättegod! Och vad glad hon blev. TACK!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det var det absolut viktigaste, att hon var nöjd!

      Radera
  2. Oj vad tiden går! Var ju inte länge sedan du skrev om att du blivit mormor och bjöd på mormorskakor!
    Jag är inte pysslig, så jag tycker att din tårta är jättefin! Skulle jag gett mig på något sådant skulle det bara blivit kladd :-) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tur att det finns fler opyssliga här i världen. Men utsidan är inte det viktiga, eller hur? Ja, jag tycker också det var precis nyss som vi välkomnade det där lilla knytet, tiden rusar verkligen iväg. Nu är lilla I en kul och glad liten tjej som snackar och sjunger non-stop och som håller sin mormor igång. Ett riktigt litet charmtroll! Kram i retur!

      Radera