fredag 1 november 2013

Lyxmiddag med marinerad lammytterfilé, vitlöksfrästa skogschampinjoner, chèvredoftande potatisstubbar och rosmarinkryddat äppelmos



Har ni något att fira? Kanske helt enkelt att det är Allhelgonahelg. Då rekommenderar jag varmt den här middagen, som är en riktigt festlig och lyxig höstmiddag. Vi festade på den för att fira bloggens 3-åriga födelsedag för ett tag sedan. Det tyckte jag var värt att celebrera.

Bli nu inte förskräckt av den långa ingredienslistan, för det är inte alls svårt att laga till den här middagen. Läs bara igenom de olika stegen innan du sätter igång så kommer det att gå galant! Äppelmoset kan du förbereda innan - redan dagen innan om du vill - och potatisstubbarna kan du också förbereda och ha klara i kylen tills det är dags att stoppa dem i ugnen.

600 - 700 g lammytterfilé - 4 portionsbitar (tyvärr blev det ett avsteg från svenskt kött, fanns inget)
20 g smör

Marinad:
3/4 dl olivolja - jag använde en ekologisk med smak av bergamott, men en citronolivolja går lika bra
3 pressade vitlöksklyftor
3 msk ljus soja - jag använde min glutenfria
1½ msk flytande honung
skalrasp och saft av en ekologisk citron
3 stora kvistar finhackad rosmarin

Vispa ihop marinaden och lägg i ett trångt kärl (inte av plast). Lägg i lammytterfiléerna, täck över med lock, och ställ in i kylskåpet över natten att marinera. Se till att marinaden täcker ordentligt.
På morgonen kan du gärna vända filéerna någon gång.
Ta ut i rumstemperatur en halvtimme innan det är dags att torka av filéerna och bryna dem fint runtom i 20 g smör. Stick in en termometer i den tjockaste delen och sätt in i ugnen på 110 graders ugnsvärme tills innertemperaturen visar 55 grader. Ta ut, täck över med folie, och låt vila medan du höjer temperaturen och sätter in de förberedda potatisstubbarna i ugnen.






400 g skalad potatis
en klick smör, ca 10 g
1 pressad vitlöksklyfta
2 + 1 äggulor
flingsalt och lite vitpeppar från kvarn
100 g chèvre
20 g parmesan
1 knippe persilja, fint hackad
lite äggula till pensling

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av och pressa medan den är varm med en liten klick smör. Låt svalna till rumstemperatur och rör då ned 2 av äggulorna samt den pressade vitlöksklyftan. Kvarna över vitpeppar och strö även i lite flingsalt.
Rör ihop till en fast smet och bred ut på ett väl smörat bakpapper.
Mosa chèvren tillsammans med den tredje äggulan och det mesta av parmesanen och bred över potatisen, som en rulltårta. Fördela mycket fint hackad persilja över och rulla ihop med hjälp av bakplåtspapperet. Så långt kan förberedas. Dela rullen i 4 i bitar och lägg i småformar. Platta till dem lite. Pensla med lite äggula och strö över den kvarvarande parmesanen och gratinera i ugnen på 225 grader ca 12 - 15 minuter.






Medan lammet är i ugnen gör du förslagsvis champinjonröran.

250 g skogschampinjoner
2 stora vitlöksklyftor - skalade och tunnflisade
20 g smör
½ dl grädde
lite flingsalt och vitpeppar från kvarn

Ansa svampen och grovhacka den. Lägg i kall stekpanna och sätt på värmen. När svampen är brynt och all vätska är inkokad tillsätter du smör och vitlök. Fräs runt under omrörning och rör ned grädden. Lite flingsalt och peppar på. Låt alltsammans bara kräma till sig någon minut.






Äppelmos:

225 g skalade äpplen i bitar 2 - 3 stycken - gärna av en fast, aromatisk sort
2 msk äppelbalsamico
1 msk råsocker
1 msk pressad citronsaft
lite finhackad rosmarin - jag repade bladen från en stor kvist

Lägg alltsammans utom rosmarin i en liten kastrull och koka ihop på svag värme ca 10 minuter.
Rör ned rosmarin.

Sen är det bara att lägga upp alltsammans. Skiva köttet och lägg upp tillsammans med svampröra och äppelmos. Garnera gärna med en kvist rosmarin. Servera potatisstubben till i sin form.


6 kommentarer:

  1. Det låter ju helt underbart gott! :) Den där potatisen måste jag bara prova, vilket bra tips!
    Ha en trevlig helg! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du vill testa, Tina! Önskar dig också en härlig helg! Här ska vi visst få regn och rusk om man får tro metereologerna.

      Radera
  2. Mmmm... allt ser helt fantastiskt gott ut! Vill smaka av allt! Synd på lammet, fast det säkert var gott. Gotländskt lamm brukar smaka riktigt mumsigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna, roligt om jag kan fresta dig! Jag köper nästan aldrig annat än svenskt kött, men gjorde ett snedsteg eftersom det inte fanns i butiken just när jag hade bestämt mig för att laga just lammytterfilé. Men, men det smakade bra, även om jag håller med om att gotländskt - eller uppländskt för den delen - lamm är bäst. Ha en fortsatt bra Allhelgonahelg!

      Radera
  3. Ser verkligen gott ut! Synd på lammet. Efterfrågan på lamm är väl inte så stor i Sverige kanske, mer än precis vid påsk... Lamm som är så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kanske det är. Jag tycker också väldigt mycket om lamm. Det smakar inte alls kofta som en del påstår.

      Radera