söndag 17 november 2013

Pannacotta med Dolce Latte, vit choklad och knaprigt pistaschströssel



Den här ljuvliga pannacottan med både vit choklad och karamelligt krämig Dolce Latte rekommenderas å det varmaste när du vill avsluta middagen med något riktigt läckert! Den är dock ingenting för kalorijägare, och inte heller för dem som av olika anledningar undviker socker. Även om den Dolce Latte (från Urtekram) som jag använder är sötad med honung och råsocker och alltså är ett lite nyttigare alternativ än den vanliga Karamelliserade Mjölk som annars finns på marknaden, så innehåller den förstås en hel del kolhydrater i form av socker. Just den här pannacottan går inte heller att göra laktosfri eftersom Dolce Latten är baserad på kondenserad mjölk.

För dig som behöver laktosfritt eller mjölkfritt rekommenderar jag i stället den här pannacottan. Eller varför inte den här lingonpannacottan. Moccapannacottan kan också varmt rekommenderas, den är alldeles ljuvlig!

Eftersom Söta Sakers utmaning för november är Helg, och eftersom vi inledde helgfirandet med den här pannacottan i fredags kväll, så får det här bli mitt bidrag dit. För dig som inte behöver tänka på allergier, och inte heller bekymrar dig över en eller annan extra millimeter på midjemåttet, laga och njut!!! 4 - 6 personer blir smått saliga av den här himmelska ljuvligheten.

4 dl grädde - välj matgrädde om du vill hålla igen lite på fettet
50 g Dolce Latte
40 g vit choklad
2 gelatinblad

½ dl kokossocker eller rårössocker
2 krm vaniljpulver
25 g rostade pistaschnötter - mandel går också bra, men rosta den gärna först
en aning flingsalt

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, minst 5 minuter.
Koka upp grädden tillsammans med Dolce Latte, och vispa hela tiden så det smälter ihop och blandas. Bryt ned chokladen och rör så den smälter, och lägg slutligen i de urkramade gelatinbladen och rör så det smälter. Häll upp i portionsglas och ställ kallt i kylskåp minst 5 - 6 timmar, gärna över natten.

Häll sockret i en stekpanna och smält det under ständig omrörning tills det karamelliseras och blir brunt och tjockflytande. Lägg i pistaschnötterna och rör om. Smula över en aning flingsalt och häll genast upp massan på ett smör- eller bakpapper. Låt stelna och hacka eller krossa sedan massan. Strö över pannacottan när det är dags att äta. Servera eventuellt också bär till.









6 kommentarer:

  1. oj, oj, oj, så gott! Har börjat dregla direkt! ;)
    Ha en toppen dag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Ja dregelfaktorn är hög, det håller jag med om!

      Radera
  2. Instämmer med Lana, ojojoj alltså! Jag som fullkomligt älskar pistagenötter mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då måste du pröva den här pannacottan Amy! Den är god i sig själv, men pistaschnötterna är verkligen pricken över i.

      Radera
  3. Vi är smått tossiga i den däringa dolche de lechen, men precis som du skriver så får man ta det lugnt med den och inte ösa på med den alldeles för mycket. Men det är så bra när vi kikar in här hos dej för vi får oftast så många nya tips på bra grejer att testa!

    Kramar till dej Kjersti

    SvaraRadera