fredag 22 november 2013

Bakad spaghettipumpa med innehållsrik och grönsaksförstärkt köttfärsröraDet blev en ganska rejäl bit pumpa kvar sedan jag hade gjort min vegetariska pumpa- och morotsröra häromsistens, och den bestämde jag mig för att baka i ugnen och servera tillsammans med en innehållsrik och grönsaksförstärkt köttfärsröra. Jättegott! Än är det pumpatid, så jag rekommenderar varmt att du testar. Man behöver ingalunda begränsa sig till Halloweenhelgen för att njuta av olika pumparätter. Pumpa är dessutom väldigt nyttigt. Den innehåller massor med vitaminer och mineraler, bl a C-vitamin, folsyra och kalium. Dessutom har pumpa ett lågt GI-värde, innehåller bara ca 20 - 25  kcal/ 100 g (lite olika beroende på sort), och bara 4,2 g kolhydrater/100 g, så det är bara att njuta! Det innebär att även LCHF-are kan unna sig pumpa, under 5 g kolhydrater/100 g livsmedel brukar vara okej.

Det går förstås bra med annan pumpa än spaghettipumpa också. Då kan du baka den i klyftor eller i halvor i stället, och då blir tiden i ugnen lägre.

ca 700 g spaghettipumpa
lite vitlöksolivolja
lite flingsalt

450 - 500 g nötfärs av svenskt kött
½ medelstor gul lök
3 stora vitlöksklyftor
1 liten purjolök, ca 120 g
1 stor röd paprika
1 tetra tomatkross från Mutti, 370 g
2 msk osötad tomatpuré
2 tsk BBQ citronmix - eller annan valfri krydda (kolla in det här inlägget)
salt och svartpeppar från kvarn
smör/olivolja till stekning

Till servering: nyriven parmesan, en klick smetana

Lägg pumpan i en ugnsfast form. Ringla olja över och smula även över lite flingsalt. Baka i ugnen på 200 grader ca 45 minuter. Tiden kan variera lite beroende på pumpasort och mogenhetsgrad, men min pumpa behövde väldigt lång tid på sig.

Gör under tiden köttfärsröran. Skala och finhacka lök och vitlök, dela och strimla purjon, kärna ur och finhacka paprikan.
Fräs alltsammans glansigt och mjukt i olja/smör under några minuter och under omrörning. Tillsätt köttfärsen och fräs också den smulig och grå under omrörning. Om du inte har en rejält stor stekpanna får du fräsa köttfärs och grönsaker var för sig och sedan lägga ihop dem.
Tillsätt tomatkross, tomatpuré och krydda och låt allt småputtra under lock minst en halvtimme, gärna längre. Min stod och puttrade till sig nästan en timme.
Krafsa ut pumpaspaghettin  med en gaffel och servera tillsammans med köttfärsröran, parmesan och en klick smetana.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar