lördag 9 november 2013

Lördagsfest med ugnsbakad ryggbiff, smakrika potatisplättar och ugnsbakade tomater



Först av allt vill jag gratulera alla vinnare till Matbloggspriserna! I förrgår korades alla på matmässan Mitt Kök i Älvsjö. Här är listan på alla vinnare i de olika kategorierna, och motiveringarna. Grattis, grattis, allihop. Ni är alla värdiga vinnare!

Vi har under några höstveckor haft en åländsk yngling boende hos oss medan han gått en kurs i Uppsala. Hans familj driver ett ekologiskt jordbruk på Åland, och när han for hem presentade han oss med några fina bitar ryggbiff av kravkött. En av bitarna förvandlade jag till en riktig festmiddag för maken och mig. Ibland har man ju något att fira! Och har man inte det får man hitta på något!

Till biffen, som jag torrmarinerade med en god kryddblandning, gjorde jag smakrika potatisplättar och bakade ugnstomater.

350 - 400 g ryggbiff av kravkött från nöt
1 msk BBQ citronmix
smör/olja till stekning

450 g kokt potatis
1 stort ägg
1 vitlöksklyfta
75 g buffelost
ca 1 tsk örtsalt med ramslök
olivolja till stekning

2 tomater
1 msk ströbröd - glutenfritt sådant här hemma
½ msk Persailladekrydda
2 msk olivolja

Börja med att gnida in kryddblandningen i köttet, runtom. Låt stå så i rumstemperatur en timme.
Halvera tomaterna och lägg i en ugnsfast form. Blanda ihop ströbröd och krydda och strö över tomaterna. Ringla över olivolja och sätt in i ugnen på 125 grader.
Hetta upp smör/olivolja och bryn köttet fint runtom. Lägg över i en ugnsfast form och sätt i en ugnstermometer. Ställ in formen bredvid tomaterna. Köttet ska gå upp till en innertemperatur av 60 grader. Då är det ordentligt rosa. Vill du ha det mer välstekt låter du det gå upp ytterligare några grader. Ta ut köttet och låt det vila 10 minuter innan du skivar upp det.
När köttet nästan är klart är det dags att göra potatisplättarna.
Riv potatisen och osten grovt och blanda ihop med pressad vitlök, ägg och örtsalt. Stek plättarna frasiga och gyllenbruna i olja.
Dags att lägga upp alltsammans och sätta sig till bords. Smaklig måltid!

Ha en härlig lördag allihop trots mulen himmel och novemberrusk!








2 kommentarer:

  1. Mmm...vilken lyxmat! Sååååååå gott! :)
    Ha en fin lördag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ska ta alla chanser att lyxa och fira tycker jag! I synnerhet den här tiden på året när det är grått, kallt och lite halvtrist emellanåt. Då måste man fånga alla firartillfällen som man kan hitta. Ha en fortsatt fin helg du också!

      Radera