tisdag 16 april 2013

"Sött från förr" - en väldigt jävig och totalt okritisk recension + utlottning av boken.



Vet ni vad jag gjorde i söndags kväll? Jo minsann, jag var på releaseparty för Theresia Erneborgs nya bok "Sött från förr" på resturang Judit och Bertil på söder i Stockholm, och där bjöds förstås på en del söta läckerheter ur boken! Theresia är en av min äldsta dotter Josefins bästa vänner sedan de jobbade ihop för en del år sedan. Josefin är fotograf, och när Theresia började botanisera bland sin morfars mors gamla recept och började planera för en uppföljare till sin förra kakbok "Söta Saker" var det naturligt att de båda slog sina påsar ihop. Resultatet? En helt fantastiskt vacker och innehållsrik bok med massor av godsaker från förr som utan problem kan avnjutas och förgylla tillvaron även idag. Jajaja, jag har redan påpekat att jag är ytterst jävig, kollossalt partisk och inte ett dugg objektiv! Jag går runt som en hel hönsgård och sprätter och flaxar och kacklar och gal om vartannat av pur stolthet över båda tjejerna. Det måste jag väl få göra, tycker ni inte det?

Jag är som de flesta av er redan vet inte odelat förtjust i att vi här i Sverige och västvärlden i övrigt konsumerar så mycket sötsaker, och jag tycker förstås att Theresia äter på tok för mycket socker (det vet hon om att jag tycker!) men nu är det så här i världen att livet emellanåt är kollossalt orättvist. En del kan stoppa i sig både det ena och det andra i oanade mängder utan att få problem vare sig med vikten eller hälsan. Theresia verkar tillhöra den lyckligt priviligierade skaran! Och vi andra, ja vi får försöka hitta en balans och unna oss det söta i lite mindre portioner, då och då.

Boken är alldeles förföriskt vacker och bjuder förutom många spännande recept även på gamla beprövade husmorstips och annat matnyttigt. Jag har ju inte kunnat avsmaka allt eftersom mycket innehåller gluten, men jag kan gå i god för pistaschglassen, nöttårtan, rabarbermoset, hjortronsylten, sirapslingonen och en hel del annat! Och vet ni vad, en del av recepten kan faktiskt ganska lätt omvandlas till glutenfria läckerheter. Mannagrynskakan kan t ex göras på hirsmannagryn, och sockret kan bytas mot kokossocker eller rårörssocker (recpt på min modifierade variant får du i morgon).

Boken fotograferades till stora delar här hemma hos oss några av förra årets mest vackra och soliga julidagar, och det gör ju inte saken sämre. Theresias mamma och jag sprang runt som små yra höns och bistod med både kakbak, gräddvispning och rekvisita. Vi letade i gömmorna efter tidstypiskt porslin och andra nödvändigheter, och jag lyckades t o m skaka fram en gammal tvättlina och träklädnypor. Ibland är det bra att spara på saker! Veckan avslutades med ett hejdundrande kalas i trädgården då alla godsaker dukades upp.

Våran Murre visade sig vara en riktig linslus och poserade tjänstvilligt på flera bilder i boken. Tyvärr råkade den stackarn bli instängd och kissade ner en av Theresias vackra klänningar, men blev förlåten så småningom. Tja, vad ska man göra när nöden är stor, dörren stängd, och det finns något mjukt och vackert att sätta sig på?

Förutom i bokhandeln kan du köpa boken i olika nätbutiker, t ex här, här eller här. Och det tycker jag förstås att du ska göra!

Men vet ni vad! Jag har en signerad bok som jag tänkte lotta ut till er läsare! Vad sägs om det? Skriv bara en liten krumelur i kommentarsfältet till det här inlägget så är du med i utlottningenj, som blir helt och hållet slumpmässig. Jag står för kostnaden - även portot naturligtvis - så du kan bara lugnt luta dig tillbaka och hålla tummarna för att just du ska vinna! Nästa måndag drar jag vinnaren, så du har nästan en vecka på dig. LYCKA TILL!!










14 kommentarer:

  1. Vad roligt att du fått vara med på ett hörn under bokens utveckling. Låter som en mycket söt och god bok. Jag är gärna med i utlottningen av boken, tack!

    SvaraRadera
  2. Vilken kul upplevelse! Jag är gärna med i utlottningen av boken, och ser med spänning fram emot dina glutenfria omvandlingar! (Och förhoppningsvis att kunna testa mig fram till ett gäng egna :)

    SvaraRadera
  3. Men vad roligt! Jag förstår att du är stolt! Och vad kul att få vara med i "kaoset" även om Murre kanske inte håller med dig ;-)

    SvaraRadera
  4. Men åå, så spännande! Förstår att du är stolt och kul att ni fått vara med och se den utvecklas till en vacker bok.
    Jag vill såklart vara med i utlottningen :) Ha det gott!

    SvaraRadera
  5. Vad skoj att se en bok bakas fram! Verkar vara en "farligt" god bok med underbara bilder. Är gärna med i utlottningen.

    SvaraRadera
  6. Oj, vad roligt Kjersti! Både för dig och tjejerna :-) Jag tycker du har all rätt att stolt sprätta omkring :-)

    Har hört talas om boken i något reportage när den var i startgroparna och tycker idén bakom är jättetrevligt. Kan bara ana vilka underbara bilder som finns för att inte tala om recepten. Jag är inte särskilt förtjust i bakverk och desserter men Mannen fixar gärna och jag brukar köpa böcker på temat i present till honom som uppskattas mycket. Så tack för det opartiska tipset ;-)

    Är därmed gärna med i utlottningen!

    SvaraRadera
  7. Tack för det fina fina omdömet, Kjersti! Du får vara precis hur partisk du vill tycker jag ;)

    SvaraRadera
  8. Å vilket härligt inlägg att läsa! Det går riktigt att föreställa sig hur ni fixade, donade och förberedde :) Jag skulle mer än gärna få ett paket på posten, det vore superskoj att få se både bilderna och recepten! Och jag ser fram emot dina glutenfria varianter med "annat socker"!

    Vill samtidigt passa på att tacka för det FANTASTISKA receptet på durrabullarna som du skrev om nyligen. Jag har nu gjort dem två gånger och de är perfekta som matsäck på fjället!

    Ha en bra dag!
    Sara i Åre

    SvaraRadera
  9. Hej
    Förstår att du är stolt som en tupp;) vilken mamma och vän hade inte varit det.
    Trevligt att få vara med på en hörna och bidra med hem och trädgård. Kan tänka mig vilka vackra bilder det blev.
    Är gärna med i utlottningen på denna fina bok. Ha det bra.

    SvaraRadera
  10. Hej, är ny läsare men fastnade lite för dina recept, den vegetariska gratängen ser riktigt god ut. Och jag är gärna med i utlottningen av bok också!

    SvaraRadera
  11. Aha, Casteryd - nu föll både en och två polletter ner! Jag förstår att du är stolt, otroligt fina bilder i boken! Fins recept med, jag var med och korrekturbakade ett recept som var galet gott...

    Jag är gärna med i din härliga tävling, tack!

    SvaraRadera
  12. Hej igen.
    Då jag är ny på det här missade jag att få med vem jag är. Gör ett nytt försök:) jag är Helen från inlägget 17 april.
    Hälsningar Helen

    SvaraRadera
  13. Ute i sista minuten men gärna med i utlottningen ;)

    SvaraRadera
  14. Tusen tack till er alla som ville vara med i utlottningen! Jätteroligt att ni också verkar gilla boken - trots att ni inte är jäviga! Den här gången var det signaturen A som vann, men misströsta inte ni andra, det kommer snart en till utlottning och då får ni utmana fru Fortuna på nytt! och som sagt, ni som inte vann kan köpa boken. Det lägsta priset jag har sett är 229 kronor och det högsta 349! Hur kan det vara sån skillnad?

    SvaraRadera