söndag 7 april 2013

Nötytterfilé med gräddkokta rotsaker



Hej på er allihop! Nu är jag hemma igen efter en helt underbar tripp till Italien. Jag måste erkänna att det inte kändes helt kul att komma hem till alla snödrivor som ligger kvar här hemma! Det var föralldel ganska kyligt emellanåt i Piemonte också, men kamelior, ginst och magnolia blommade, och snön höll sig snällt på alptopparna. Jag ska snart försöka samla mig till ett Italieninlägg, men till dess får ni här ett recept på nötytterfilé, som maken och jag avnjöt som firarmiddag när han fyllde år för ett par veckor sedan.

Det här receptet är inget för vegetarianer, veganer eller raw-foodare! Ingenting för LCHF-are heller för den delen! Vem är det för då? Tja, för alla oss andra, som inte håller oss till någon särskild diet, utan uppskattar något riktigt gott och gärna tar för oss av hela paletten av god mat som finns här i världen. Därmed absolut inget ont sagt om dem som håller sig till någon speciell kost - av etiska skäl, religiösa skäl eller hälsoskäl -  och som mår bra av det!

Jag köpte en riktigt fin bit nötytterfilé och stekte den i ugnen på låg värme sina modiga timmar vilket gjorde den supersaftig. Till det bjöds gräddkokta, vitlöks- och timjankryddade rotsaker. Ojojoj vad gott!

Maten räcker till 4 - 5 personer

1 fin bit svensk nötytterfilé på ca 700 - 800 g
smör/olja till stekning
1 msk biffkrydda

ca 800 g blandade rotsaker - jag tog morötter, kålrot och palsternacka
2 stora vitlöksklyftor
smör/olja till stekning
2½ dl grädde
salt och vitpeppar från kvarn
1 - 2 tsk timjan

Låt filén rumstemperera en halvtimme ungefär.
Bind gärna upp filén med bomullssnöre till en fin jämn form. Nötytterfilén brukar kunna vara lite fyrkantig i formen nämligen.
Bryn filén fint runtom i en blandning av smör och olivolja.
Klappa in kryddan runtom och lägg filén i en ugnsfast form. Stick in en termometer i tjockaste delen.
Baka filén i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen visar 67 grader. Då är den fortfarande riktigt rosa.
Låt filén vila i 10 minuter innan du tar bort snöret och skivar upp den.
Sila ifrån den sky som bildats i formen.

Skala och tärna rotsakerna. Obs att jag vägde dem sedan jag skalat och ansat dem.
Skala och flisa vitlöken.
Hetta upp olja/smör, och fräs vitlök och rotsaker några minuter under omrörning.
Tillsätt grädde, salta och peppra och strö över timjan. Låt småputtra under lock ungefär en kvart.
Ta av locket och koka ihop ytterligare 5 minuter tills rotsakerna känns mjuka och hunnit "kräma till sig".
Servera köttet med rotsaksröran och lite av skyn. Sallad för den som önskar.







 

4 kommentarer:

  1. Härligt med en resa, vi snusade också lite på Italien när vi skulle boka men hamnade istället i Budapest. Men till Italien ska vi komma, förr eller senare, så vi ser verkligen fram mot ditt inlägg om din resa!

    Gräddkokta rotsaker låter ljuvligt gott, själv håller vi oss till livsnjutar-dieten.. Vi äter och dricker allt som vi njuter av:)

    Så kul att du gillar vårt nyrenoverade kök, tack så mycket för din fina kommentar. Bra att det är lättare att tyda texten, vi vet fler som skyllt på åldern:)

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart ni måste åka till Italien! Ni skulle älska det! Massor med god mat och gott vin. Men Budapest låter inte heller dumt, dit skulle jag gärna åka också.
      Livsnjutardieten låter som en förträfflig diet tycker jag - så länge som man mår bra av den, och det tror jag bestämt att ni gör! Kramar tillbaka!

      Radera
  2. Ja ojojoj vad gott det lät! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får bli repris nästa gång du kommer hem!

      Radera