torsdag 18 april 2013

Enkla, glutenfria pannkakor med rårismjöl



Lilla I har börjat på dagis. Och det har sina risker. Efter bara tre dagars inskolning anföll dagisbacillerna henne, och hon fick vackert stanna hemma, först med pappa och mamma, sedan med mormor och morfar. Lilla I brukar vanligtvis ha en strålande aptit och älskar det mesta i matväg, men nu skakade hon energiskt på huvudet så fort det blev tal om mat. Mormor fick locka med pannkakor, och till slut slank det faktiskt ned en pannkaka, med lite blåbär och banan som extra lockbete.

Så här gjorde jag pannkakorna, som blev både goda och lätthanterliga:

2 stora ekologiska ägg
1 dl naturell yoghurt
3 msk rårismjöl
1 krm vaniljpulver
kallpressad kokosolja att steka i

Vispa ihop smeten och låt den svälla i rumstemperatur minst en halvtimme.
Grädda pannkakorna i kokosolja eller annat matfett. Det blev 4 pannkakor i ungefär crepesstorlek av den här lilla satsen. Det går naturligtvis bra att dubbla mängden vid behov.
Pannkakorna är goda även när man känner sig helt kurant, och passar både små och stora. Färska eller frysta och tinade bär, fruktmos, vispad grädde, glass, agavesirap. Välj vilka tillbehör som passar dig. Om du utesluter vaniljpulvret passar pannkakorna väldigt bra till matiga crepes.
 

14 kommentarer:

  1. Jag gillar att du använt yoghurt i smeten! Vad bra att du fick henne att äta av dina goda pannkakor. Önskar dig en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har gjort de här pannkakorna med både yoghurt och vanlig mjölk, men eftersom snuvbacillerna även satte sig i magen på lilla I så tänkte jag att yoghurtbakterierna skulle vara bra för henne. Smaken blir lite syrligare med yoghurt men det tycker jag bara är fräscht. Ha det bra!

      Radera
  2. Pannkakor är verkligen mycket gott samtidigt som det tar så lite tid. Jag gör med kokosmjöl eller annat nötmjöl, vilket passar jättebra i!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är pannkakor bra, och de går att variera väldigt mycket både när det gäller smet och tillbehör. Jag har också några varianter med kokosmjöl och mandelmjöl, och det blir också bra.

      Radera
  3. Dessa ska jag testa till min skrutt! Vore kul om någon förutom mjölpannkisar kunde passa ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då håller jag tummarna för att din lille skrutt ska gilla pankisarna också - precis som lilla I gjorde. Hon har fått dem även i friskt tillstånd, och de slinker ned lätt som en plätt skulle man kunna säga!

      Radera
  4. Ja...dagisbaciller attacker direkt... :( Minns det med när mina barn var små...
    Pannkakorna ser och låter såååå goda! Kanske blir det till en lång helgfrukost! :)
    Ha en toppen fredag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja nog verkar dagisbaciller vara en extra elak sort! Vi har hand om lilla I även denna helg, så i morgon vankas det pannkakor igen. Ha en härlig helgfrukost du också!

      Radera
  5. Vad fina pannkakorna blev. Förr brukade vi äta pannkakor till frukost varje lördag, men nu äter vi det nästan aldrig, mest pga kariesproblem hos minstingen. Men med grädde och fruktmos bör det ju vara ok!
    Ha en riktigt skön fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter ju inte så kul. Pannkakorna innehåller ju inget socker, så nog borde det kunna funka med grädde och något osockrat eller väldigt lättsötat fruktmos. Ha en härlig helg, med eller utan pannkakor!

      Radera
  6. Kan man använda rismjöl istället för rårismjöl? Eller de kanske är samma sak?
    /nybörjare på glutenfritt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kan du göra det! Det är inte riktigt samma sak. Rårismjölet är malt av hela riskornet medan det vanliga rismjölet är vitare och "finare", ungefär som siktat vitt vetemjöl är "finare" än mjöl som är malt av fullkorn. Rårismjölet är alltså lite nyttigare och innehåller mer näringsämnen. Nuförtiden är det inte svårt att få tag på rårismjöl, jag brukar köpa i min vanliga ICA-affär. Går också att köpa på nätet. Lycka till och tveka inte att höra av dig igen om du undrar över något!

      Radera
    2. Okej då är jag med! Tack så mycket och absolut jag hör av mig! ;)

      Radera
  7. Må så gott och lycka till med glutenfrilivet!

    SvaraRadera