onsdag 17 april 2013

Glutenfri hirsmannagrynskaka - även laktosfri eller mjölkfri vid behov




Den här kakan har kommit till med inspiration från Theresia Erneborgs senaste bok "Sött från förr" som jag berättade om igår (glöm inte att anmäla dig till utlottningen av boken förresten). I boken finns ett recept på mannagrynskaka, som jag omvandlat till en glutenfri version med hjälp av hirsmannagryn i stället för vanliga mannagryn. Jag har också tagit en mindre mängd kokossocker i stället för vanligt vitt socker som jag brukar försöka undvika, och dessutom pytsat i ett ägg för att vara säker på att kakan skulle hålla ihop. Vi avnjöt kakan som efterrätt efter en enklare soppmiddag. Kakan är ganska kompakt och "stadig" i konsistensen men riktigt god! En bra vardagskaka.

För en mjölkfri variant använder du förslagsvis yoghurt av havre eller soja, och om du inte tål nötter kan du i stället strössla med solroskärnor, melonkärnor eller pumpafrön. Eller varför inte kokos?

5 dl hirsmannagryn
½ tsk bakpulver
1½ dl kokossocker
1 dl rapsolja eller smält kokosolja - jag tog det senare
3 dl mild naturell yoghurt - jag använde LF
1 stort ägg
2 msk färskpressad apelsinsaft

ca 1 dl blandade nötter - jag tog mandel och pistaschnötter som jag tål
ca ½ dl ljus agavesirap eller flytande honung

Blanda de torra ingredienserna i en skål, och rör sedan ned olja, yoghurt, ägg och pressad apelsin.
Häll smeten i en smord form, antingen i en vanlig bakform eller en rund inte för hög gratängform.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme en halvtimme. Ta försiktigt ut kakan och strö över de hackade nötterna. Att jag inte strödde över nötterna från början beror på att jag var rädd för att de skulle sjunka eftersom smeten är ganska lös. Fortsätt grädda ytterligare en kvart i samma värme. Prova med sticka, den får inte bli övergräddad, då kan den bli torr.
Ta ut kakan och ringla över sirap eller honung medan den fortfarande är varm. Sätt in i ugnen ytterligare några minuter. Kakan är godast fortfarande lite ljummen, men kan värmas på en kort stund i micron.








4 kommentarer:

  1. Kakan ser väldigt god och fin ut. Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  2. Vilken spännande kaka! Den här hirsmannagryn måste jag beställa! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lana! Hirsmannagrynen är ett bra alternativ när man vill eller måste äta glutenfritt. Jag brukar köpa mina på Life hälsokostbutik. Ha det bra!

      Radera