måndag 22 april 2013

Man tager vad man haver - och vips har man en god vegetarisk soppa.Ibland ekar det faktiskt ganska tomt i kylskåp och skafferi - i alla fall av sånt som det kan lagas middagsmat av. Andra "konstigheter" finns det alltid gott om i förråden, bärpulver, olika mjölsorter och frön, och allehanda slags sirap, oljor och röror. Eftersom vi bor på vischan är det inte bara att kila ut och småhandla det som fattas, utan då gäller det att försöka hitta på något av det som finns.

Den här soppan kom till en sån dag. Det fanns bara tre potatisar kvar i huset, en halv vitlök, några lime, och ett par purjo i kylen. Dessutom lockade jag fram en öppnad påse ärtor ur frysens gömmor. Men med lite buljong och curry, och med goda mackor till soppan så blev det ändå en helt okej middag.

Och nog har det varit soppväder även i april minsann! Regn och rusk varvat med soliga och fina dagar. Det här får bli veckans vegetariska i väntan på mer vårliga skapelser.

3 medelstora skalade potatisar, 330 g
2 medelstora purjolökar, ca 340 g
3 stora vitlöksklyftor
½ msk curry
1/4 dl rapsolja
1 liter vatten
2 msk Rene Voltaires lantbuljongpulver med chili och citrongräs
1 tärning vegetarisk grönsaksfond, Fond du Chef
200 g frysta ärtor
½ pressad lime
färsk persilja

Tärna potatisen, skölj och grovstrimla purjon, skala och flisa vitlöken.
Hetta upp olja tillsammans med curry, och fräs potatis, purjo och vitlök under omrörning några minuter.
Häll på vatten, buljongpulver och fond och låt småkoka under lock ca 10 minuter.
Lägg i ärtorna och koka ytterligare några minuter.
Smaka av med pressad lime och klipp över persilja.
Gott bröd och gärna en bit ost smakar gott till soppan.2 kommentarer:

  1. Låter gott. Och tänk vad gott och bra det kan bli utan att man kanske först hade någon direkt plan och tanke med det hela. Man tager vad man haver som sagt :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så Sofia! Det handlar om att inte låsa sig vid hur det SKA vara utan försöka tänka lite fritt och utgå från det som finns. Oftast tycker jag att det brukar bli riktigt bra, och soppan blev absolut godkänd. Ha en fortsatt fin dag och må så gott!

      Radera