fredag 12 april 2013

Goda köttbullar med smak av citron, rosmarin, vitlök och citrongräs




De här köttbullarna kreerades till påsken, men eftersom jag gjorde en stor sats när jag ändå var igång gjorde jag också några lite större bullar, som maken och jag festade på i förväg tillsammans med pasta och god pindjur. Maken påstod att det var bland de godast bullar han ätit, så det var väl ett gott betyg!

Observera alltså att det här är en stor sats, men jag tar receptet så som jag gjorde det. Du kan naturligtvis halvera det om du vill.

800 g blandfärs, 70/30 - svenskt kött naturligtvis!
1 dl havregryn/flingor - hirsflingor om du inte tål havregryn
1 msk chiamjöl
1½ dl vatten
2 stora ekologiska ägg
2 - 3 stora vitlöksklyftor
2 tsk Himalayasalt
1 tsk torkad rosmarin - finhackad färsk går också bra men ta då lite mer
1 tsk malt citrongräs
rivet skal av en ekologisk citron
1 msk pressad citron
smör/olja till stekning

Ta fram färs och ägg så de hinner rumstemperera lite.
Blanda havregryn, chiamjöl och vatten i en stor bunke och låt svälla ca 10 minuter.
Rör ned ägg, pressade vitlöksklyftor, salt, citrongräs, rosmarin (jag mortlade det så det blev finfördelat), citronrasp och citronsaft. Blanda om alltsammans och arbeta sedan ned färsen till en smidig smet.
Forma bullar eller biffar och stek dem gyllenbruna i en blandning av smör och olivolja.

Till bullarna åt vi glutenfri tagliatelle blandad med hemmagjord pindjur enligt det här receptet. Supermumsigt!

Jag vill också passa på att påminna om Allergidagen i morgon. Så många som var tredje person drabbas av allergi, så det är verkligen viktigt att öka kunskapen om olika allergier. Du som bor i  eller i närheten av Stockholm kan bege dig till Karolinska institutet där det bjuds på både matavsmakning, olika tester och information. Läs mer här, på Astma- och Allergiförbundets nättidning "Matnyttig". Och du som är allergisk själv eller har någon allergidrabbad i din närhet, gå med i Astma- och Allergiförbundet vetja! Ju fler vi är, desto bättre kan vi göra våra röster hörda och påverka.

4 kommentarer:

  1. Mmm...gott! Smart att göra stor sats och frysa in!
    Ska också testa tillsätta chiamjöl nästa gång jag göra köttbullar/biffar!
    Ha en fin helg
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, när man ändå är igång är det lika bra att göra en stor sats. Det spar tid i längden. Jag gör t ex ofta två pajdegar när jag ändå håller på, och stoppar den andra i frysen till senare tillfälle. Chiamjöl är perfekt att ha i köttbullar. Gör dem saftiga och dessutom ett snäpp nyttigare. Ha en finfin helg du också!

      Radera
  2. Om det var de bullarna som stod på påskbordet vill jag hålla med och påstå att det var bland de godaste jag ätit! Toppbetyg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamänsan, de bullarna var det! Kul att du också gillade dem!

      Radera