lördag 13 april 2013

Glutenfri paj med rimmad lax, spenat och sparris



Idag är det verkligen burrigt väder! Igenmulen himmel, snöglopp och isiga vindar! Man får försöka ta in våren med alla möjliga trick, t ex genom att bjuda på en vårlig paj med fyllning av både lax, spenat och sparris. Jag gjorde den i påskas och den blev snabbt favoritförklarad av samtliga närvarande. Den känns lite vårlig med både lax, spenat och sparris i fyllningen.

Pajskalet är förstås som alltid hos mig glutenfritt, men du kan självklart använda din vanliga pajdeg om du inte har glutenbekymmer. Så här gör du pajen, som räcker till sex personer - eller fler om den serveras på buffé tillsammans med annat smått och gott.

För ett laktosfritt alternativ använder du laktosfritt smör och grädde, och för ett helt mjölkfritt alternativ hoppar du över osten och använder mjölkfritt margarin och någon alternativ gräddsort som du tål.

2 dl mandelmjöl
1 dl rårismjöl
½ dl fiberhusk
100 g smör
1 stort ekologiskt ägg

200 g rimmad lax
100 g färsk babyspenat eller vanlig spenat
1 medelstor vitlöksklyfta
1 knippe sparris 250 g
100 g vällagrad, riven ost - jag använde Prästost
4 stora ekologiska ägg
3 dl grädde
ca 1 msk valfri fiskkrydda
olivolja

Mixa ihop pajdegen och tryck ut den i en lätt smord, låg och vid pajform.
Nagga botten och ställ in i kylskåpet minst en halvtimme, gärna längre.
Förgrädda pajbotten i 225 graders ugnsvärme ca 10 minuter - ev med en folieremsa runt kanten de första 5 minuterna.
Medan pajskalet gräddas förbereder du grönsakerna.
Bryt av och släng den nedersta hårda stjälken på sparrisen och förväll den helt kort i lättsaltat vatten, bara någon minut. Spola av med iskallt vatten och låt rinna av.
Skölj och slunga spenaten och låt den säcka ihop tillsammans med flisad vitlök i lite varm olivolja.
Låt rinna av.
Fördela strimlad lax, spenat och sparris i pajskalet. Strö över riven ost.
Mixa ihop ägg, grädde och krydda och häll över.
Sätt in i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda tills pajen fått fin färg och smeten stannat, ca 25 minuter.

Ha en fin lördag allihop! Snart kommer den i alla fall. VÅREN!!!!










8 kommentarer:

  1. Vad gott det låter med en sådan paj! Jag sparar receptet! Ska bara anpassa den till mejerifri när jag ska laga den! :)
    Tack för ett smarrigt recept!
    ha en fin helg!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan säkert anpassa pajen efter dina behov! Kram!

      Radera
  2. Svar
    1. Ja sparris känns lite vårligt. Kan behövas nu, när temperaturen håller sig på nollan och luften är tät av snöblandat regn! Burr! Ha en fortsatt fin helg!

      Radera
  3. Mmm ser gott ut:)
    Ha en fin helg
    Kramar fån Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Victoria! Vad roligt att du tittade in hos mig och gillade pajen! Må så gott, och ha en fortsatt fin helg du också!

      Radera
  4. Den var så där fantastisk god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur? Jättelyckad! Ska nog snart göra om den.

      Radera