onsdag 24 april 2013

Glutenfritt formbröd med bovete och gojibärBrödbak igen i stugan. Som ni redan vet så gör jag nästan aldrig helt samma bröd två gånger, utan blandar hejvilt mellan olika mjölsorter, gryn, fröer och torkade bär. Den här gången blev det såhär, ett riktigt mörkt, grovt och näringstätt formbröd med övervägande bovete bland ingredienserna. Bovete är - sitt namn till trots - inte alls något sädesslag utan en ört (släkting till rabarber), och helt glutenfritt. Det är supernyttigt och innehåller en massa mineraler, vitaminer och aminosyror, och är dessutom inflammationsdämpande och mycket lättsmält. Inte dumt alls med andra ord, och ett jättebra bakningsalternativ för oss som inte tål gluten. Jag brukar oftast använda det mörkare bovetemjölet.

Superbäret goji brukar jag gärna pytsa i bröd, men det kan bytas mot andra valfria, torkade bär som russin, tranbär, blåbär, lingon eller aronia. Så här gör du brödet.

5 dl ljummet vatten, ca 35 grader
50 g färsk jäst
½ dl mörk råsirap, mörk agavesirap - eller vanlig mörk sirap
½ dl pumpakärnolja
½ dl nyponskalmjöl
½ dl mald chia
½ dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl torkade gojibär
3 dl grova boveteflingor
4 dl mörkt bovetemjöl
3 msk fiberhusk
1 tsk salt

lite extra solrosfrön att strössla över

Lös jästen i vattnet, och tillsätt sedan sirap och olja.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt det lite i taget medan maskinen kör.
Arbeta degen riktigt väl och länge, ca 12 - 15 minuter.
Klicka upp degen i en väl smord avlång 1,5-litersform. Klappa om degen med lite pumpakärnolja på händerna så den blir jämn och fin och så att solrosfröna lättare fastnar.
Täck över med bakduk och låt jäsa dragfritt ca 1 timme eller lite till. Jag glömde sätta på min timer, så brödet fick jäsa en och en halv timme, men det gick bra det också.
Sätt in i ugnen på 225 graders ugnsvärme, och sänk genast värmen till 175.
Grädda en timme och en kvart.
Vicka ur brödet ur formen och grädda ytterligare en kvart utan form.
Låt svalna på galler, väl inlindat i bakdukar.
Skiva brödet när det svalnat helt och frys in det. Jag brukar lägga ihop tre och tre bredvid varandra i en stor plastpåse, så är det enkelt att ta ut några åt gången vartefter de går åt.

Tips: När du ändå har alla ingredienser framme kan du göra en sats med alla torra ingredienser och förvara i en burk eller plastpåse. Då är det enkelt nästa gång du bakar att bara blanda med vätskan.
Lycka till med bakningen!3 kommentarer:

 1. Du hittar alltid på så goda brödrecept! Detta sparas! :)
  Ha en toppen torsdag!
  Kram
  //Lana

  SvaraRadera
 2. Vilket spännande bröd med gojibär:)

  SvaraRadera
 3. Tack, tack! Ha det bra båda!

  SvaraRadera