fredag 1 maj 2015

Variation på grön sparrissoppa - perfekt som en liten förrättsshot




Gomorron på er! Hur har ni det denna lite småruggiga första maj? Det är i alla fall inte som förra året när vi vaknade upp till en snötäckt värld. Hoppas att ni alla haft en fin Valborg. Här hemma firade vi traditionsenligt med middag, kase, och så småningom korvgrillning. Lilla I, snart tre och ett halvt år, höll ut till över 10, och tyckte förstås det var spännande med den stora brasan, som "bolmade nästan upp till himlen". Den grillade korven kunde hon förstås inte heller missa! Till sist slocknade hon i alla fall. Men nu är hon pigg och i farten igen, och betydligt alertare än sin mormor kan jag meddela!

Som en liten aptitretare innan den ugnsbakade laxen serverade jag den här goda soppan i små glas. Då räcker den till 10 - 12 personer.

2 knippen grön sparris - 500 g
2 vitlöksklyftor
2 msk fin jungfruolivolja
1 tsk Gourmetkrydda från Krusmyntagården
3 dl sparrisbuljong
2 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
1 burk smetana - 200 g
3 kycklingbuljongtärningar - Kung Markatta
1 tsk flytande honung
salt eller vitlökssalt från kvarn

Skär av den nedersta hårda delen på sparrisarna, och ta även bort 10 - 12 av själva knopparna.
Hacka de grova stjälkarna och koka dem i 3 dl lättsaltat vatten 10 minuter. Låt dra en stund och sila av. Blir ca 3 dl sparrisbuljong kvar.

Förväll knopparna i lättsaltat vatten några minuter och lägg dem sedan genast i iskallt vatten. Låt rinna av och ställ åt sidan.

Skär de resterande stjälkarna och knopparna i mindre bitar, skala och flisa vitlöken.
Hetta upp olja tillsammans med kryddan och fräs runt helt kort under omrörning.
Häll i sparrisen och vitlöken och rosta lätt under omrörning några minuter.
Häll på sparrisbuljong, vin, grädde, smetana och buljongtärningar, och låt småkoka under lock tills sparrisen är helt mjuk Går ganska fort om sparrisen är färsk och späd.
Mixa soppan slät och sila den också genom en sil om du vill ha den riktigt slät.
Smaka av med honung och salt.

Servera gärna soppan som en liten förrättsshot i små glas.
Jag hade också snittar av glutenfria surdegsbaguetter, som jag grillade helt kort i ugnen med en topping av mozarella, parmesan, basilika, olivolja och vitlök.
Recept på baguetterna kommer inom kort.

Nu önskar jag er alla en riktigt fin första Maj, och en härlig inledning på den allra sista vårmånaden!








2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Soppan blev väldigt uppskattad Milla, så jag tycker absolut du ska pröva den! Nu börjar ju snart sparrissäsongen dessutom.

      Radera