fredag 29 maj 2015

2 x ramslök - örtsmör med citron och färsk ramslök, samt spenat- och ramslökspesto. Passar både till kött, fisk och vegetarisktIdag tänkte jag bjuda er på två recept med färsk ramslök, dels ett örtsmör och dels en pesto. Båda är goda till det mesta i matväg.

Ramslök är en släkting till vitlöken och växer vilt i stora delar av landet, framförallt i södra Sverige. På vissa ställen är den fridlyst. Jag har inte hittat den i mina trakter, men däremot dök jag på en ask gotländsk ramslök när jag var och handlade nyligen. Den kunde jag inte motstå - trots ett hisnande kilopris. Jag älskar nämligen den milda vitlökssmaken i ramslök och använder gärna ett färdigt flingsalt med ramslök och även en pestokrydda med ramslök som jag brukar köpa hos Zmaka.

En del av min ramslök använde jag alltså till att göra ett jättegott örtsmör som smakar fantastiskt till både kött, fisk och vegetariskt. Resten gjorde jag en smakrik pesto av med spenat, mandel och parmesan. Den kan förljuva vilken maträtt som helst. Har du egen ramslök runt knuten eller hittar i affären så föreslår jag helt enkelt att du prövar!

Ramslökssmör:

200 g mjukt smör - jag använde laktosfritt för att kunna bjuda dottern som är laktosintolerant
zest (skalriv) av en ekocitron
1 msk pressad citronsaft
2 tsk flingsalt
8 blad ramslök - ca 20 g

Låt smöret stå framme i rumstemperatur och bli riktigt mjukt.
Skölj och slunga ramslöken och strimla eller hacka den fint.
Smula ihop flingsaltet.
Rör ihop alltsammans till ett smidigt örtsmör och forma en rulle med hjälp av plastfolie, aluminiumfolie eller bakpapper. Sen en plastpåse eller skål med lock eftersom allt i kylskåpet annars kan lukta ramslök.
Lägg in i kylen att stelna, men förvara den inte där alltför många dagar eftersom ramslöken är färsk. Förvaras i stället färdigskivat i frysen för att ta fram vartefter - om inte allt går åt vid ett tillfälle.
Smöret har vi ätit till mandelpanerad hällefilé, som ni får recept på i övermorgon.Spenat- och ramslökspesto:

75 g mandel
80 g färsk spenat
30 g färsk ramslök
1 liten vitlöksklyfta
70 g nyriven parmesan
1 dl fin jungfruolivolja - jag använde en som ska vara extra nyttig
lite extra ramslökssalt

Skålla och skala mandeln och lägg i blöt minst några timmar, gärna över natt.
Grovriv parmesanen.
Lägg mandel, spenat, ramslök, riven parmesan, pressad vitlök i mixer och kör några varv. Tillsätt oljan lite i taget medan mixern går. Smaka av med lite extra salt. Det går bra med vanligt salt om du inte har ramslöksflingsalt.
Häll en aning olja ovanpå peston så håller den sig bra i kylen. När du sen ska ta av den rör du bara ned den extra oljan i peston.
Peston har vi ätit som vegorätt till nykokt pasta och med lite extra riven parmesan till. Vi har också ätit den till kycklingfärsbiffar med klyftpotatis. Den sista klicken pesto rörde jag ut med lite smetana som sedan fick förljuva vanliga potatisbullar.
2 kommentarer:

  1. Vi är ju stora ramslöksgillare och har ett lager på lut i frysen. Det är så bra eftersom vi kan använda det som vitlökssubstitut när vi har våra bästa vänner på middag, frun där tål nämligen inte vitlök!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som ett bra substitut! Avis på er som har ett helt lager i frysen. Kan tänka mig att den är egenplockad för nere hos er växer den väl i massor. Jag får ta mig en tripp till ICA och gräva djupt i plånboken! Kram på er!

      Radera