söndag 3 maj 2015

Dadelbanankladdkaka - helt vegan och även glutenfri



Kladdkaka lär vara det mest googlade sökordet på bakverk. Det kan man nästan förstå, för finns det något godare än en riktigt kladdig och chokladmättad skapelse, som man sedan kan njuta av tillsammans med färska bär, glass, grädde av olika slag, eller något annat som man tycker om.

Kladdkakor finns i ett otal olika varianter, både mörka och ljusa, vansinnigt onyttiga och i form av rena rama hälsokosten. Den här har i alla fall slagsida åt nyttighetshållet. Den är fri från både gluten, mjölk, ägg och nötter, och borde därför passa de flesta. Till kakan använde jag den självjäsande mjölblandning som jag skrivit om tidigare och som jag köpt från Glitne..

Servera kakan med valfria bär och vispad kokosgrädde, sojagrädde eller risgrädde - som också finns att köpa hos Glitne eller i riktigt välsorterade butiker.

1 medelstor, skalad och väl mogen kravbanan - skalad vikt ca 130 g
8 färska dadlar - urkärnad vikt ca 100 g
4 msk mandelolja - eller kallpressad kokosolja  som fått smälta i vattenbad
2 msk kokossirap eller dadelsirap - honung går också bra för den som kan tänka sig det
2 msk kokosblomssocker eller mörkt muscovadosocker - har gjort med båda delarna
1 dl självjäsande mjölblandning
2 msk rå kakao
½ tsk vaniljpulver

Mixa bananen tillsammans med dadlar, olja, sirap och socker.
Blanda mjölet med kakao och vaniljpulver och rör ned i smeten.
Häll smeten i en väl smord mindre form (ca 16 cm i diameter) med löstagbar kant. Jag hade också ett smort bakpapper i botten för säkerhets skull.
Grädda ett snäpp nedanför mitten i 175 graders ugnsvärme, ca 13 - 14 minuter. Passa noga så kakan inte blir övergräddad.
Låt svalna och servera med valfria tillbehör. Och du, kakan är faktiskt god också, inte bara nyttig! Det intygar även maken som hör till sockerråttesläktet!















1 kommentar:

  1. Det där ser väldigt gott ut och fint med grädde och blåbär till! Kram!

    SvaraRadera