De här båda såserna är goda till det mesta. De är super till allt grillat, både kött, fisk och vegetariskt. Dessutom är de lättgjorda till tusen. Det enda du behöver tänka på är att i förväg beställa hem två olika kryddblandningar från Zmaka (och nej, jag är inte sponsrad men kan inte leva utan dessa båda favoriter, som jag använder till det mesta i matväg). Tomatsåsen kan du gärna göra dubbel sats av medan du ändå är igång. Den kan utan problem sparas flera dagar i kylen. Avocadoröran är mer färskvara. Den kan säkert sparas till dagen därpå, men kanske inte så mycket längre.
Kunglig Salladskrydda är en väldigt användbar kryddblandning, som sätter piff på det mesta. Den använder jag i avocadoröran.
Lökmix är en blandning av olika sorters lök, och förutom i den här tomatsåsen är den super i köttbullar eller annat där man brukar ha lök.
Avocadoröra
1½ avocado
saft av en ½ pressad ekocitron
1 burk smetana
2 msk Kunglig Salladskrydda
salt och svartpeppar från kvar
lite extra citronsaft
Gröp ur avocadon och mosa den tillsammans med citronsaft.
Rör ihop med smetana och tillsätt smulad kryddblandning.
Ta några kvarnvarv salt och peppar och ställ in övertäckt i kyl att dra några timmar.
Smaka av med lite ytterligare nypressad citron.
Tomatsås
1 burk krossade tomater
1 burk hela plommontomater
2 msk osötad tomatpuré
2 tsk lökmix
½ msk granatäppelsirap eller dadelbalsamico
½ msk champagnevinäger eller fin vitvinsvinäger
½ tärning grönsaksbuljong - Kung Markatta
lite kvarnsalt och svartpeppar
Blanda ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka ihop på medelvärme med locket på glänt ungefär en halvtimme. Såsen ska gå ihop och inte vara för tunnflytande. Koka i så fall lite till.
Tomatsåsen är god både varm, ljummen och kall.
Båda de här såserna åt vi till mandel- och parmesanpanerad minutkycklingfilé alldeles nyligen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar