söndag 17 maj 2015

Variation på fisksoppa - med vin, grädde, apelsin och kryddor



Idag tänkte jag bjuda er på fisksoppa igen go´vänner. Det står ganska ofta på menyn här hemma hos oss, med lite olika variationer och kryddblandningar. Smaksättningen den här gången är bl a en grillkrydda, som egentligen är avsedd för kyckling och kött, men varför begränsa sig till det? Jag tycker inte man ska låsa sig vid vad det står på kryddburken, utan i stället läsa på innehållsförteckningen, och försöka föreställa sig vad det kan passa till. Soppan, som också fick extra stuns av vin och apelsin, blev jättegod, så jag föreslår helt enkelt att du testar!

Två rejäla portioner räcker det här till.

150 g skalad potatis
115 g skalade morötter
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk Grillkrydda från Krusmyntagården - eller någon annan favoritkryddblandning
2 msk olivolja
3 dl valfri grädde
2 dl vitt vin - matlagningsvin går bra
zest från knappt ½ ekoapelsin
3 msk pressad apelsin - från samma ekoapelsin
1 tärning kycklingbuljong - Kung Markatta
50 g frusna ärtor
275 - 300 g färsk eller fryst och tinad lax
hackad dill

Skala och tärna potatis och morötter, skala och flisa vitlöken tunt.
Tärna laxen och finhacka dillen.
Hetta upp olja och fräs kryddblandningen någon minut under omrörning.
Tillsätt potatis, morot och vitlök och rosta lätt under omrörning några minuter.
Tillsätt grädde, vin, apelsinsaft och zest samt buljongtärning och låt småkoka under lock ungefär 10 minuter eller tills rotsakerna är nätt och jämnt mjuka.
Tillsätt lax och ärtor och låt soppan sjuda ytterligare några minuter tills laxen är genomkokt.
Smaka av och tillsätt hackad dill.
Bröd till för den som önskar det.

Ha en fin söndag och en fortsatt härlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar