lördag 31 december 2011

Nyårsafton med en bildkavalkad över året som gått

Nyårsafton och dags för festernas fest! Nu ska de röda juldukarna plockas undan, och det ska dukas med guld och silver, glans och glitter. Ev överblivna korvar och skinksnuttar motas obönhörligt längst in i kylskåpet, och julmusten och julölen ställs undan i någon vrå. I stället blir det skaldjur (för den som har råd, priserna lär vara astronomiska p g a stormen och uteblivna fångster) och oxfilé, dignande fruktfat och champagne. Fyrverkerier, glam och glamour!

På nyårsafton brukar man titta tillbaka på året som gått, och summera, innan man lägger det till handlingarna och blickar framåt mot det nya. Jag hoppas att ditt år varit bra, och fyllt av gott innehåll. Mitt eget 2011 har innhållit väldigt mycket trevligheter, men också en del prövningar, framförallt under hösten.
Här följer en liten bildkavalkad med minnen från året som varit.

Januari var den kallaste i mannaminne, och jag försökte förjaga vintermörkret med en somrig jordgubbssylt.


I februari var det också isande kallt och det behövdes värmande soppor, t ex den här pumpa- och morotssoppan. Dessutom bjöd jag livskamraten och mig själv på en Hjärtlig Valentinopaj för att fira Alla hjärtans dag och vår 35-åriga bröllopsdag.


Bistert kallt och vintrigt var det också hela mars. Vilken skillnad mot den här vintern, när gräsmattan är grön och ingen snö kan skönjas så långt ögat når. Med cajunkryddad köttfärssoppa med mörk choklad återvände livsandarna åtmionstone för en stund.


I april bjöd jag på en soppgryta med lamm, och på den vann jag en bondgårdssemester. Våren började så sakteliga infinna sig, och det firades med ugnsgratinerad sparris.


I maj tillbringade vi en helt underbar vecka på Kreta. Saluhallen i Chania var en upplevelse, liksom Botaniska trädgården.


Den absoluta höjdpunkten i juni var förstås Josefins och Anders bröllop. En fantastisk dag som vi alla kommer att minnas länge, länge! Till bröllopschampagnen serverades husets snacksrullar - även i en glutenfri variant.


Juli bjöd på mycket trevligheter, och vi gjorde både Värmland och Dalarna osäkert. Och så kokade jag årets första krusbärssylt med smak av päroncognac. Mums!


Augusti blev det Öland och den tidigare nämnda bondgårdssemestern. Härliga dagar och underbar mat! Inspirerad av dotterns och min  s k mammaresa till Paris förra året försökte jag mig på att snickra ihop en
ljuvlig chokladkräm. Och jo, den blev väldigt ljuvlig!!


 September var jag nyopererad och ganska ynklig, och fick vänja mig vid att behöva ta emot hjälp med allt. Jag insåg också att jag inte alltid är och uppför mig som jag skulle vilja. Efter några veckor kunde jag i alla fall med vänsterhanden åstadkomma bl a en god äppelsmulkaka med hirsflingor, pistaschnötter och vit choklad.


I oktober dignade våra träd av äpplen, och det blev en tur till Äppelfabriken för mustning. Jag började också lite mer konsekvent bjuda på vegetariska rätter på måndagarna, bl a den här ugnsgratinerade butternutpumpan med kantarell- och quinoafyllning.


I november skedde ett stort mirakel, som jag knappast har fattat än! Jag blev mormor till lilla I, ett alldeles ljuvligt litet flickebarn som jag blev kär i från första stund. Jag blev också pensionär "på riktigt". Tja, det är faktiskt också ett mirakel att jag får hänga med, och får man dessutom fira sin födelsedag på Bomans hotell i Trosa så är det riktigt njutbart att bli äldre.


Och nu har vi redan hunnit till december och årets sista dag! Julförberedelser förstås. Jag misslyckades totalt med mitt saffransbullebak, och tröttnade till slut och gjorde en stor katt! Jag måste ju träna till nästa jul när lilla I är lite större och förhoppningsvis kan uppskatta mormors bakambitioner. Däremot blev den glutenfria  fruktkakan försvinnande god, och både glutenallergiker och alldeles "vanliga" familjemedlemmar och vänner har gärna tagit en extra bit. Den himmelska saffransparfaiten gjorde också stor lycka, och jag hoppas fler vågat sig på att göra den.



Tack kära ni för att ni har följt mig under hela det här året! Jag är så glad över att ni vill göra det!
EN ALLDELES, ALLDELES UNDERBAR NYÅRSAFTON ÖNSKAR JAG ER ALLA!!!!!!

fredag 30 december 2011

Lättfixat frukt- och mandelmums till ostbrickan



Hur har ni tänkt fira nyår? Gå på fest, själva ordna fest, eller kanske festa på lokal? Här hemma blir det lugnt firande. Vi har nämligen däckat igen, både maken och jag. Han redan på juldagen, jag på annandagen, så orken är på nollstrecket. Men nog ska vi äta god mat i alla fall, och fira in det nya året så gott vi kan! Har köpt en fin bit oxfilé som ska avnjutas med gräddig sås med trattkantareller (tack Holmgrens för de fina, torkade julklappstrattisarna!). Till förrätt blir det nog lite Skagenröra på frasigt stekta snittar och med topping av den fina Kalixlöjrommen vi fick i julklapp av svåger och svägerska. Till efterrätt färsk frukt doppad i kokoskolasås. Kanske blir det också en bit av det här frukt- och mandelmumset till de goda ostarna.

Du kan välja vilken torkad frukt som helst, och blanda efter behag. Jag gjorde det lätt för mig och tog en påse färdigblandad frukt. Om du inte vill använda alkohol kan du i stället för cognac ta enbart vatten och öka på mängden agavesirap eller honung. Min "testpanel" tyckte att jag skulle ha skurit frukten i mindre bitar i stället för att ha den hel, men det får du göra som du vill med.

Rosta gärna mandlarna lite i en torr, het stekpanna, så får de extra god smak.

1 påse färdigblandad, torkad frukt, 250 g
50 g skållad, skalad mandel
1 dl vatten
1 dl päroncognac, Xanté
2 msk ljus agavesirap eller flytande, ljus honung
2 krm vaniljpulver
2 tsk agar-agarpulver

Rosta ev mandeln, och låt svalna.
Blanda vatten, cognac, agavesirap och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp, och lägg ned frukten.
Låt småkoka ca 5 - 10 minuter under lock, så frukten mjuknar lite.
Vispa i agar-agarpulvret och vänd ned mandlarna.
Häll upp alltsammans i en liten form, smord med en aning mandelolja. Se till att frukten fördelas så jämnt som möjligt, så att inte alla katrinplommon trängs i ett hörn och all mandel i ett annat.
Låt svalna och stelna. Skär i bitar, och servera till valfri ost.








PS Sista chansen att vara med i utlottningen i min jubileumstävling är i morgon på nyårsafton. Klockan 12.00 stänger jag igen. Den tävlingen vill du väl inte missa!? DS

torsdag 29 december 2011

Lätt och läckert vid nyårsbubblet - fyllda champinjoner med bacon och timjan





Snart är det nyårsafton, och de flesta av oss kommer väl att vaka in det nya året med något bubbligt i glasen och något litet tilltugg därtill. Här kommer ett förslag, små fyllda gratinerade champinjoner med bacon och smak av timjan. Enkelt och lättlagat, och kan förberedas intill det allra sista momentet - gratineringen.

Om du inte tål mjölk använder du någon alternativ grädde, och utesluter osten. Är du vegetarian hoppar du över baconet, och tar i stället några extra champinjoner till fyllningen.

Champinjonerna är allra godast lite ljumma, men kan också ätas kalla.

400 g champinjoner - helst ganska små och så jämnstora som möjligt
½ paket ekologisk bacon - ca 60 g
1 dl grädde
salt och svartpeppar från kvarn
ca 2 msk hackad färsk timjan
40 g riven smakrik ost
smör eller olja till stekning

Borsta champinjonerna rena, och vrid av foten.
Hacka champinjonfötterna och baconet fint.
Hetta upp lite smör/olja i en stekpanna, och fräs champinjonhacket och baconet under omrörning tills vätskan kokat in.
Tillsätt grädden, och kvarna över en aning salt och rikligt med svartpeppar.
Låt grädden koka in så röran blir krämig i konsistensen. Rör ned timjan.
Ställ champinjonerna i en lätt smord, ugnseldfast form, och fördela champinjon/baconröran i dem.
Toppa med lite riven ost.
Gratinera i 225 graders ugnsvärme ca 10 minuter.

PS Du missar väl inte min utlottning med fina vinster? Sista dagen för att vara med är nyårsafton kl 12.00. Det enda du behöver göra är att ge dig tillkänna i kommentarsfältet till inlägget. DS







onsdag 28 december 2011

Fest med Rest - skink- och potatisbullar med rolig kryddning




Börjar skinkan sjunga på sista versen efter att ha åkt fram och tillbaka i kylskåpet under juldagarna? Har du potatis över? Då är det här ett bra sätt att ta tillvara resterna. Jag är ganska dålig på att beräkna åtgång på maten, och brukar ofta få gigantiska mängder mat över, som jag måste hitta sätt att ta tillvara på. Jag avskyr när det är snålt tilltaget, och vill att alla ska få äta sig mätta, och då blir det ibland som det blir!

Mängder av fiffiga tips just när det gäller att använda rester får du i den nyutkomna boken "Fester med Rester" som är utgiven på Libris förlag och med Anna Braw som redaktör. Tipsen är uppställda i alfabetisk ordning, från A till Ö. Just det här tipset tror jag inte finns med, men massor med andra. Trivsam läsning mellan recepten och tipsen får du på köpet. Köp gärna boken! Slanten den kostar (ca 195:-) får du säkert igen mångdubbelt genom att inte slänga maten utan i stället knåpa ihop något läckert av resterna!

Den här gången ger jag inte exakta mått, utan du får improvisera utifrån ditt eget kylskåp.

Kokt potatis
Kokt eller lättrökt skinka
Ägg
Hackad saltgurka
Någon rolig kryddblandning - jag tog några msk Kunglig Sallad från The Spice Tree

Riv potatisen, tärna skinkan och saltgurkan.
Blanda ihop med ägg och krydda, och stek gyllenbruna några minuter på varje sida.
Servera med lingonsylt - gärna rårörd -  och sallad eller rivna morötter. Eller varför inte både och!

PS Glömde ta bild på det färdiga resultatet på tallriken. Var väl för glupsk helt enkelt! DS





tisdag 27 december 2011

Glutenfria majsmjölspannkakor med köttfärsfyllning



Efter all skinka, julkorv och sillinläggningar kan det kännas rätt skönt med alldeles vanlig, vardaglig mat. För hur gott det än är med julmat, och hur mycket man än längtar efter den innan, så kan det lätt bli lite för mycket av det goda, eller hur? I alla fall känner jag så. Här kommer alltså ett förslag att bryta av med innan det är dags att ladda för nyårsfestandet, alldeles vanliga, men goda köttfärsfyllda pannkakor.

De här pannkakorna blev riktigt lyckade, och "lättvända" och jag undgick t o m att kvadda den första, vilket annars brukar vara mer regel än undantag. Jag fick ut 10 pannkakor av den här satsen. Åtta fyllde jag med köttfärs, och två av dem blev mellanmål dagen efter med blåbärssylt och crème fraiche.


2½ dl majsmjöl
1 tsk fiberhusk
½ tsk salt
4 ägg
5 dl valfri mjölk - laktosfri eller vanlig mjölk, alternativt sojamjölk, havremjölk, rismjölk
olja, smör eller ghi till stekning

1 sats köttfärssås, t ex den här eller den här. Vegetariskt alternativ här. Hela satsen köttfärssås kanske inte går åt, men det är bara att spara till en matlåda i så fall.

Blanda mjöl, salt och husk i en bunke. Vispa i hälften av mjölken, därefter äggen, och slutligen resterande mjölk.
Vispa till en slät och klumpfri smet, och låt svälla i rumstemperatur minst en halvtimme.
Hetta upp matfettet, och grädda pannkakor på båda sidor. Jag tog ca 3/4 dl smet till varje pannkaka. Vispa ihop smeten mellan varje pannkaka du gräddar.
Lägg köttfärssås på halva pannkakan och vik över den andra halvan. Lägg i en smord, ugnseldfast form, och strö ev över lite riven ost om du tål det. Gratinera i 225 graders ugnsvärme ca 10 minuter.
Servera med en sallad av något slag.