söndag 1 maj 2011

Kokoskolasås till glass eller fruktsallad - mjölkfri


Den här kokoskolasåsen är sagolikt god till alla slags fruktsallader, men också till glass, eller varför inte till amerikanska pannkakor om man riktigt vill lyxa till det. Den passar särskilt bra till alla som inte tål vanlig mjölk, men är god för vem som helst. Om du tål mjölk byter du bara den mjölkfria chokladen till någon annan sort. Kokossmaken är sådär lagom mild, och inte alltför framträdande.

Mjölkfri choklad finns av flera märken, och jag brukar variera mellan dem. Plamil, Organica och Bonvita är alla bra. Många andra mörka chokladkakor är också helt mjölkfria, även om de inte utger sig för att vara det. Kolla ingrediensförteckningen helt enkelt.

Till fruktsalladen tar du vilka frukter och bär som helst. Ta det som du tycker om och tål. Här blev det:

färsk ananas
päron
melon
blåbär
hallon

Till såsen:

1 förpackning kokosgrädde, 17%, 250 ml
3/4 dl kokossocker - kan bytas mot ljust muscovadosocker
½ dl cane syrup
1 tsk vaniljsocker
½ msk kokosolja
50 g mjölkfri choklad, 60%

Vispa ihop kokosgrädde, kokossocker och canesyrup i en vid kastrull. Koka ihop på medelvärme ca 12 -15 minuter tills det börjar tjockna lite. Det ska inte stormkoka, men bubbla ordentligt.
Dra från plattan, bryt ned chokladen, och tillsätt också vaniljsocker och kokosolja. Vispa tills chokladen smält helt.
Servera såsen varm, rumstempererad eller kall. Om du har den i kylskåp stelnar den ganska mycket, och du kan t o m behöva värma den lite om den ska ringlas över fruktsalladen eller glassen. Annars kan du skeda över den.








2 kommentarer:

  1. Yummi, den slickar man nog gärna tallriken för :)

    SvaraRadera
  2. Absolut, man får hejda sig för att åtminstone ge sken av lite gott uppförande! Men skrapa noga får man göra!

    SvaraRadera