måndag 20 juli 2015

Gazpacho på mitt sätt



Gazpacho - den kalla soppan med spanska anor - är en sån där maträtt som det säkert finns tusentals olika recept och varianter på. Jag tänker mig att varenda spansk husmor med självaktning har sitt eget stuk på soppan. Ofta görs den helt kall, men jag föredrar att mixa grönsakerna med lite varm buljong - så att grönsakerna hinner mjukna en aning - och sedan kyla den. Ofta har man också torrt vitt bröd i soppan för att bidra med lite krämighet och fyllighet, och det finns nästan alltid med i de färdigköpta varianterna man kan köpa i Spanien och på Kanarieöarna. Det hoppar jag över helt. Om du vill kan du mixa med en skiva kantskuret vitt bröd, vanligt eller glutenfritt vid behov. Det gör att soppan blir lite tjockare i konsistensen

Hursomhelst, om du vill pröva min variant så gör du så här, och eftersom soppan är helt vegetarisk och till och med vegan passar den utmärkt att servera idag på Köttfri måndag:

4 rejält stora tomater - vägde 625 g
2 rejält stora röda paprikor - vägde ourkärnade ca 425 g
3 stora vitlöksklyftor
1 stjälk blekselleri - ca 65 g
2 msk osötad tomatpuré
8 - 9 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong - Kung Markatta
1 msk lantbuljongpulver - Biofood
1 msk fin jungfruolivolja
1 tsk flytande honung
½ msk vit balsamcrème

Skålla och flå tomaterna och skär i grova bitar.
Kärna ur paprikorna och skär i grova bitar.
Skala vitlöken, skär bleksellerin i skivor.
Lägg alla grönsakerna i en mixer/blender tillsammans med tomatpuré, och mixa till ett grovt mos.
Koka upp vatten - den mindre mängden - med buljongtärningar och buljongpulver så att det löser sig.
Låt svalna något och häll hälften av buljongen i mixern med grönsakerna. Mixa slätt.
Blanda med resterande buljong, olivolja och honung, och smaka av med balsamcrème eller balsamvinäger. Späd med lite mer vatten om du önskar soppan tunnare.
Kyl soppan riktigt kall.
Servera soppan i tallrik med några isbitar och gärna hackad gurka och något bladgrönt. Kanske med en glutenfri grissini till. Eller som här i glas med en stjälk blekselleri att knapra på bredvid.

Ha en finfin måndag allihop!

2 kommentarer:

  1. Japp, den har vi sett en hel del av de senaste två veckorna:) Till och med på frukostbuffén på hotellet serverades den, även om det inte riktigt kändes så väldigt intressant klockan 8 på morgonen:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår det, har ju sett att ni har varit ute och rört på er! Till frukost? Tja, varför inte, jag kan nog tänka mig att ta ett glas av min tomatsoppa som inledning, i alla fall på en brunch. Kram på er!

      Radera