lördag 4 juli 2015

Glutenfri frysrensarkaka med björnbär och vinbär



Vilken sommarvärme vi fick helt plötsligt kära ni! Nu växer det och mognar så det knakar efter att ha gått ganska långsamt tidigare i försommarkylan. Snart är det dags att börja skörda bär och frukter, och då är det ju bra om det finns LITE plats i frysen i alla fall. Alltså är det dags att försöka dyka på huvudet bland burkar och påsar i den där överfulla frysen och försöka klura ut vad som kan finnas. Vid den där djupdykningen hittade jag bland annat björnbär och röda vinbär, som förvandlades till en supergod och saftig kaka, och som uppskattades av alla som fick en smakbit. Eller två!

Har du andra bär i din frys går det förstås lika bra. Hallon, blåbär, svarta vinbär, krusbär eller rabarber, allt blir gott!

5 stora ägg - vägde sammanlagt 325 g
2 dl ljust rårörssocker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör - laktosfritt eller mjölkfritt margarin vid behov
2 dl mandelmjöl
2 dl rismjöl eller rårismjöl
1 msk bakpulver
350 - 375 g frysta valfria bär - jag hade ungefär hälften var av björnbär och röda vinbär
2 msk potatismjöl
1 dl mandelspån

Jag tog bären direkt från frysen, la dem i en sil och spolade hastigt lite ljummet vatten över så att isklumpar skulle försvinna. Om du har tid kan du i stället halvtina bären.
Smält smöret/margarinet och låt det svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt ljust och pösigt.
Vispa ned det smälta smöret.
Blanda mjölsorterna med bakpulver och blanda ned det med stora luftiga tag tills allt är väl blandat.
Bred ut i en smord eller bakpappersklädd långpanna.
Fördela bären över.
Pudra över potatismjöl och strö över mandelspån. Gör INTE som jag och tappa potatismjölspåsen i smeten. Jag lyckades pilla bort det mesta, men som ni ser inte allt!
Grädda kakan ett snäpp nedanför mitten i knappt 200 grader ca 25 minuter.
Servera med lättvispad grädde, mjukrörd glass eller kanske vaniljsås.

Ha en fin lördag allihop!














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar