söndag 26 juli 2015

Glutenfria rödbets- och havrecrepes med fyllning av kyckling, svamp, spenat och getost



Rödbetor och fetaost är ju en klassiker. Den kombinationen har jag tagit till vara på i de här rödrosiga glutenfria crepesen som jag sedan fyllt med en smakrik röra på kyckling, svamp, spenat och getost (fast det går precis lika bra med fetaost). Helt klart en riktigt lyckad kombo och ett vinnande koncept. Testa!

Crepes:
3 msk havremjöl
1 msk rödbetspulver
1 tsk husk
1 krm salt
3 ekoägg
2 dl valfri mjölk
matfett till stekning - jag använde kokosolja

Fyllning:
ca 250 g ansade champinjoner
ca 180 g rensad färdiggrillad kyckling
2 stora vitlöksklyftor
65 g färsk mangold eller spenat - jag tog ur grönsakslandet
1½ dl valfri grädde
½ tärning kycklingbuljong - Kung Markatta
75 g getost eller fetaost
lite svartpeppar från kvarn
olivolja till stekning

några ostskivor till gratinering

Blanda havremjöl, rödbetspulver, husk och salt i en skål.
Vispa i hälften av mjölken, därefter äggen och slutligen resterande mjölk.
Vispa ordentligt till en klumpfri smet och låt svälla i rumstemperatur en halvtimme.

Under tiden smeten sväller förbereder du fyllningen.
Tärna champinjonerna, skala och finhacka vitlöken, skölj och slunga spenaten, och skär kycklingköttet i mindre bitar.
Lägg svampen i kall panna och sätt på värmen. Låt fräsa tills all vätska kokat in, och tillsätt då olivolja, vitlök och kycklingkött. Fräs runt under omrörning någon minut.
Häll på grädde, smula över buljongtärning och vänd ned spenaten. Låt puttra ihop under lock några minuiter och smula ned getosten. Ta några varv med pepparkvarnen och smaka eventuellt av med lite extra salt. Getosten var ganska smakrik och salt så jag tyckte inte det behövdes.

Dags att lägga ihop crepesen. Hetta upp matfettet och grädda crepesen på båda sidor.
Lägg på en tallrik och fördela rikligt med fyllning på. Rulla ihop och lägg vartefter de blir klara i en smord form. Jag tog lite drygt ½ dl smet per crepes, och fick ut 8 stycken.
Lägg på några ostskivor och gratinera i 225 graders ugnsvärme tills osten börjar bubbla och bli gyllenbrun. Tog ungefär 12 minuter.
Servera genast med sallad och gärna ugnsbakade körsbärstomater - som jag gör en rejäl sats av nästan varje vecka.
Smaklig spis och må gott!















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar