Jag fortsätter mitt utforskande av frysen och undersöker vilka hemligheter den sitter och tjuvhåller på. Häromdagen när vi skulle ha lunchgäster på besök gjorde jag en ny djupdykning och hittade ytterligare en burk finfina björnbär, som jag plockade tillsammans med L, svåger och svägerska i Torekov i somras (blogginlägget är däremot från året dessförinnan). Ska jag vara ärlig så var det nog mest svågern som oförväget gav sig in i snåren och trotsade alla taggar, med ganska många rivmärken som beläning. De är ganska elaka de där björnbärstaggarna!
Hursomhelst resulterade det där plockandet och den där djupdykningen så småningom i en mycket läcker björnbärssmulpaj, som avnjöts med lättvispad iskall grädde, och som gjorde stor succé hos lunchgästerna. Resterna fick sällskap av halvsmält vaniljglass.
450 - 500 g frysta björnbär
1 msk potatismjöl
1 msk äkta vaniljsocker
1 dl glutenfria havregryn
1 dl kokosflingor
1 dl mandelspån
50 g hackad vit choklad
½ dl ljus flytande honung
ca 35 - 40 g kallt smör i tunna skivor
Lägg björnbären direkt från frysen i en smord ugnsform, typ pajform med lite högre kanter.
Blanda potatismjöl och vaniljsocker och pudra över.
Blanda havregryn, kokosflingor, mandelspån och hackad vit choklad och strössla över jämnt.
Ringal över honungen och hyvla över riktigt kallt smör så det täcker.
Grädda i ugnen på ca 180 grader ungefär en halvtimme tills täcket är gyllenbrunt och knaprigt.
Pajen är allra godast nätt och jämnt avsvalnad.
Ha en finfin söndag nu allihop!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar