torsdag 16 juli 2015

Glutenfria skåprensarbullar med havregrynsgröt och kokt potatis



En av mina döttrar - Lille V:s mamma - är en inbiten grötmänniska. Hon föredrar havregrynsgröt till frukost även när det är sommar. Sist hon och hennes familj sov över blev det lite gröt kvar som jag ställde i kylen och som någon dag senare förvandlades till jättegoda frukostbullar tillsammans med en likaledes överbliven potatis och lite annat smått och gott. Jag passade också på att göra slut på lite slattar i mina mjölpåsar. Det här receptet är alltså tänkt mer som inspiration till vad man kan göra med sånt som blir över. Men visst kan du göra bullarna även med nykokt gröt och fulla mjölpåsar om du vill. Bullarna, som är av det lite grövre och rustikare slaget blev nämligen väldigt goda!

160 g färdigkokt havregrynsgröt
3 dl mjölk
50 g jäst
2 msk rapsolja
1 msk flytande honung, rissirap eller dadelsirap
1 kokt liten potatis - ca 50 g
2 dl potatismjöl
1 dl rismjöl
1 dl bovetemjöl
½ dl havremjöl
½ dl Fibrex
½ dl linfrökross
3/4 tsk salt

Ljumma mjölken tillsammans med gröten och vispa så det blir väl blandat.
Smula ned jästen och rör tills jästen lösts upp.
Över i matberedaren och tillsätt olja, honung och riven potatis.
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen väl ungefär 10 minuter.
Täck över med bakduk och låt jäsa en timme.
Jobba ned degen på nytt i matberedaren och klicka upp bullar på bakpapprad plåt.
Låt jäsa ytterligare en halvtimme och grädda sedan bullarna i ca 220 grader tills de är gyllenbruna och känns lätta och ihåliga när man knackar dem på undersidan..Tog knappt 20 minuter.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Mums fortfarande en aning ljumma med lite smör och ost på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar