fredag 25 oktober 2013

Paleoinspirerat formbröd med massor av olika nötter och frön - helt fritt från gluten och mjölk



Under vårt tak är en blogg som jag med jämna och ojämna mellanrum brukar titta in på. Det är en paleoblogg, det vill säga en blogg som förespråkar stenålderskost. Det innebär bland annat att man utesluter allt vad gluten och vanligt socker heter, och även att man undviker mejeriprodukter. En lite mer tillåtande form av stenålderskost brukar benämnas primalkost. Där tillåter man även mejeriprodukter, bönor och linser, men grunden är densamma. Filosofin är att vi för att må bra ska äta så nära vårt ursprung som möjligt, mat som våra förfäder levde på och som vi rent kroppsligt är skapta för. Det betyder kött från gräsbetande djur, vildfångad fisk, ägg, rotfrukter och grönsaker, frukt och bär, rena kallpressade oljor, kokosmjölk, samt nötter och frön av alla de slag. Mandelmjöl och kokosnötsmjöl används till bakning. Kosten har många likheter med LCHF, som dock nobbar rotfrukter men tillåter mejeriprodukter.

Nu har jag ju inte anslutit mig till någon speciell diet, och följer inte slaviskt någon särskild kost, men jag tror också att mycket i paleokosten är sunt och hälsosamt. Jag tror definitivt inte att vi är skapta för att äta såna mängder mjölmat, socker och konstgjorda ämnen som vi gör i västvärlden idag! På sikt kommer det att skada vår hälsa, det är jag knappast ensam om att tro. Jag äter alltså gärna paleokost (och väljer gärna Primaten som lunchställe när jag är på stadsbesök), även om jag också bjuder på annat, både på bloggen och i verkliga livet. Men jag bakar så gott som alltid glutenfritt, med naturliga och rena glutenfria mjölsorter, och försöker i övrigt satsa på mat som är så oprocessad, naturlig och närproducerad som möjligt.

Hos Jenny och Magnus fastnade jag för ett nöt- och fröbröd, som jag blev sugen på att testa. Jag ändrade lite i receptet, eftersom jag varken tål hasselnötter eller valnötter. Jag la också till lite malda psylliumfröskal och kryddade med min favoritkryddblandning Kunglig Salladskrydda. Ett riktigt gott bröd blev det, med minimalt med kolhydrater. En riktig hit faktiskt! Originalreceptet hittar du här. Du kan blanda vilka nötter och frön som helst, bara mängden blir någotsånär densamma i slutändan. Med lite strimlade fikon eller dadlar i brödet tänker jag mig att det blir supergott till ostbrickan - även om det förstås är ett avsteg från paleo.

100 g oskalad mandel
100 g pistaschnötter
100 g cashewnötter
100 g oskalade sesamfrön
100 g krossade linfrön
150 g pumpafrön
150 g solrosfrön
1 msk malda psylliumfröskal (från Urtekram)
1 msk Kunglig Salladskrydda - eller någon annan örtkrydda eller kryddblandning, alternativt bara 1 tsk salt

6 stora ekologiska ägg
1 dl rapsolja - kan bytas mot smält kokosolja, pumpafröolja eller olivolja

Blanda alla nötter och frön, psyllium och smulad krydda i en stor skål. Vispa ihop ägg och olja och rör ned i nötfröblandningen. Blanda om ordentligt och låt stå och svälla 10 minuter.
Häll upp i en väl smord form på ca 1,8 liter. Jag la även ett tillklippt bakpapper i botten för säkerhets skull, men det tror jag inte hade behövts. Brödet lossade fint ur formen. Jämna till ytan och se till att det inte är några håligheter eller luftbubblor i degen.
Sätt in formen i 175 graders ugnsvärme och sänk till 160 grader efter 5 minuter. Grädda vidare en knapp timme. Låt brödet svalna på galler, väl inlindat i bakdukar, och skiva det sedan tunt. En bra brödkniv rekommenderas liksom ett bra tandstatus! Det blir rejäl motion för tänderna!

Observera att det varken ska vara jäst eller bakpulver i brödet.










4 kommentarer:

  1. Vad fint det bli med den gröna färgen på pistagenötter! ! :)
    Spännande att tillsätta en sådan krydda i bröd! :)
    Ha en toppen lördag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den gröna färgen gör det lite extra piffigt! Brödet är supergott, har ätit av det till frukost flera mornar nu. Man håller sig mätt länge för det är ganska mäktigt, fullproppat som det är med nötter. Kram och ha en fortsatt fin söndagskväll!

      Radera
  2. Så vackert brödet blev! Verkligen jättefint.

    Tack snälla för dina länkningar till oss!

    Hälsningar

    Magnus & Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev verkligen lyckat, så tack för tipset!

      Radera